Yel değirmenine yeni bir soluk: Molinoptere

ÖMER TALHA UĞUR
Abone Ol

Fransız sanatçı Vincent Leroy, son tasarımında Kanarya Adaları’ndan Lanzarote’daki terk edilmiş yel değirmenine yeni bir soluk getirmeyi planlıyor. 'Molinoptere' adını verdiği proje, tarihi değirmenlerine saygı gösteriyor; geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bir bağlantı oluşturmayı hedefliyor.

Okyanusta yer alan adada yıl boyunca rüzgar oluyor.

Tasarım, eski bir yel değirmeni tabanına yerleştirilmiş farklı türden bir rüzgar türbini.

Rüzgarlı havası nedeniyle İspanyol adası, geleneksel olarak tahıl öğütmek veya su pompalamak için kullanılan yel değirmenleriyle ünlü. Tasarım, adada çokça bulunan eski bir yel değirmeninin tabanına inşa edilmiş zarif bir çelik yapı öngörüyor.

Kavisli paslanmaz çelik lamelli pervane, formu sayesinde yerleştirildiği arazide uçuyormuş gibi görünüyor.

Pervanenin dönüşü yavaş olmasına karşın gece gündüz çalışmaya devam ediyor.

Yel değirmeni tabanının sağlamlığının aksine, yeni pervaneler hafif ve geçirgen görünümlü, kıvrımlı paslanmaz çelikten yapılmış. Ada esintisinin sürekliliği sayesinde kanatlar harekete geçiyor. Vincent Leroy ayrıca, yerel elektrik şebekesi için de enerji üretecek bir tasarım planlıyor. Şiir ve teknoloji arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran zarif tasarım sayesinde, kavisli bıçaklar yavaşça dönerken döngüyü izlemek insana keyif veriyor.

Geçirgen yapılı pervane ve eski bütünsel yel değirmeni, kendi içinde ilginç bir kontrast oluşuyor.

Değirmen üzerine yerleştirilen pervane yapısının üstten görünümü.

Çalışmaları görenleri, etkileşim kurmaya ve çevrelerine bakış açılarını değiştirmeye çalışan, kinetik heykellerden oluşan Paris merkezli bir sanatçı Leroy, ‘Molinoptere’ ile pervanelerini yıllar önce kaybeden bu eski değirmenleri yeniden canlandırmayı umuyor. Bu ilk konsept, Buenavista Lanzarote Country Süitleri yel değirmeni için tasarlanmış.

Vincet Leroy’un arazideki ilk eskizi.

Tasarımın görsel ve ses araştırma videosu:


Molinoptere from vincent leroy on Vimeo.