Yeniden canlandırılan bir gelenek: Sounaravintola Kiulu Sağlıklı Yaşam Merkezi

AYŞE RÜMEYSA AKBÜLBÜL
Abone Ol

Studio Puisto tarafından tasarlanan sağlıklı yaşam merkezi, Finlandiya’nın Ähtäri kasabasında yer alıyor. İçerisinde bulunan sauna ve restoran birimleriyle proje, yerel halkı kıyı şeridine yeniden çekmeyi amaçlıyor. Helsinki merkezli tasarım stüdyosuna ait Sounaravintola Kiulu, aynı zamanda birçok etkinliğin gerçekleştirilebileceği özelliklere de sahip.

Yerel halkı göl kenarına çekmeyi hedefleyen proje, turistler içinde ilgi odağı oluyor.

Sahille olan ilişkinin güçlendirilmesi amaçlanan proje, göl kenarındaki kayalık bir yamaç üzerine inşa ediliyor. Yapının çatısında ziyaretçilerin rahatça toplanabileceği geniş basamaklardan oluşan bir alan bulunuyor. Ahşap kütlenin her iki ucundan da iskelelere ve suya ulaşılabiliyor.

Tasarım, doğal kota uyum sağlıyor.

Projenin kuzeydoğu kısmında kalan koyu ahşap kaplamalı kütlelere saunalar yerleştiriliyor. Bu alanlar aynı zamanda bir sınır çizgisi görevi görerek mekan ve doğa arasında bir bariyer görevi görüyor. Böylece kullanıcılar açısından doğanın içinde korunaklı bir alan oluşturuluyor.

Yapı yemyeşil bir arazi içerisinde yer alıyor.

Sosyal alanlarda hem ölçek hem de tasarım açısından ferahlık ön planda tutuluyor.

Yapının ortasında yer alan restoran, ziyaretçilerine aydınlık ve ferah bir atmosfer sunuyor. Saunalarda kullanılan koyu renkler ve karanlık ortam ise ortak kullanım alanlarıyla tezat oluşturuyor.

Saunalar hariç iç ve dış mekanlarda açık renkler tercih ediliyor.

Binanın çatısındaki basamaklı ortak alana iki adet teras tasarlanıyor. Bunlardan biri basamaklariçineentegre edilmiş restoranla aynı kotta yer alıyor. Diğeri ise koyu renk ahşap kaplama ile çevrelenen bir üst kotta bulunuyor.

Saunalarda odak noktası göl manzarası olduğundan karanlık ve loş bir ortam oluşturulmak isteniyor.

Restoranın yanındaki siyah kütle içerisinde yer alan “büyük sauna”da göl ve orman manzarasının daha iyi görülebilmesi için yatay pencereler kullanılıyor. Basamakların altında, göle daha yakın bir konumda bulunan “küçük sauna”ya da ise daha geniş pencereler tasarlanıyor.

Restoran bölümünde yer alan kırmızı tuğlaların kullanıldığı lavabolar.

Proje, Ahtari kasabasına 15 dakikalık bir mesafede bulunuyor.

Yapının içinde oluşturulan manzara noktalarının her biri gölü çevreliyor ve doğal peyzajın içerisinde kullanıcıların keyifli vakit geçirebileceği farklı anlar ve bakış açıları sunuyor.”

Restoran bölümü.

Ziyaretçilerin kendilerini rahat hissedebilmeleri için tasarımda basit ve geleneksel malzemeler görülüyor. Restoran bölümünde açık renk ahşaplar, perdeler ve kırmızı tuğla zemin kullanılırken; saunalarda koyu ahşaplar ve zeminde kırmızı tuğlanın devamı olan kırmızı epoksi tercih ediliyor.

Büyük sauna girişi.

Büyük sauna.

Büyük ve küçük saunalar aynı atmosfere sahip olsalar da ziyaretçilere farklı mekânsal deneyimler sunuyor. Yapının merkezinde bulunan, ince yatay panoramik bir pencereye sahip büyük sauna, kalabalık gruplar için daha uygun bir mekan. Alt kotta, neredeyse tavan yüksekliğinde bir penceresi bulunan küçük sauna; göl ile hemen hemen aynı seviyeye indirilerek suyla daha derin bir bağlantı kurulması isteniyor.

Göle daha yakın bir konumda yer alan küçük sauna birimi.

Tasarım, yeşil ve mavinin birleştiği bir noktada yer alıyor.

Projede bulunan hem kapalı hem de açık alanlar, ziyaretçilerin dört mevsim güzel vakit geçirebilmesine olanak sağlıyor. Kalabalık ortamları sevenler için büyük sauna, daha izole olmayı tercih edenler için de küçük sauna yıl boyunca farklı deneyimler sunuyor.

Vaziyet planı.

Kat planı.

Kesit.

Proje

Sounaravintola Kiulu Sağlıklı Yaşam Merkezi

Yer

Ähtäri, Finlandiya

Yıl

2020

Alan

325 m²

Mimar

Studio Puisto Architects

Ortaklar

Mikko Jakonen, Emma Johansson, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Willem van Bolderen

Ekip üyeleri

Ioana Maftei, Maiju Koskela (İç Mekan), Sami Logren

Müşteri

Hankaveden Laine Oy