Mandalinanın tarihi

HABER MASASI
Abone Ol

Mandalina ılıman iklimde yetişen bir kış meyvesi. Tüm turunçgiller gibi sıcağı seviyor. Dikenli dalları ve gövdesi olan orta boylu bodur ağaçlarda yetişiyor. Turuncu sarı renkte olan etli ve sulu bir yapıya sahip. Olgunlaşmış mandalina ağaçları 80 kilo kadar meyve verebiliyor. Üstelik tam da mevsimi. Bol bol yiyin ki salgınlar sizi teğet geçsin.

Mandalina en çok Çin'de üretiliyor. Mesela 2019'da dünya mandalina üretimi rekoru Çin'deydi. 35.4 milyon tonla, dünya üretiminin %56'sı Çinli üreticilerin elinden çıktı.

Diğer narenciye türleri gibi mandalinanın geçmişi de net olarak bilinmiyor, ancak Hindistan'ın kuzeydoğusundan veya Çin'in güneybatısından MÖ 12. yüzyılda türediğine inanılıyor. Uzmanlar farklı türdeki mandalinaların ortak atasının günümüzden yaklaşık 8 milyon yıl önce, Çin'in Yunnan bölgesinde Himalayalar'ın eteklerinde yaşadığını, ardından da Avustralya ve Asya'nın geri kalanına yayıldığını söylüyor. Zaten ismi de oradan geliyor. Mandalina kelimesinin kökenini araştırmaya başladığınızda mandarin kelimesiyle karşılaşıyorsunuz.

Mandalina kelimesi Fransızca mandarine yani turunçgillerden Çin kökenli bir meyve demek. Dilimize Fransızcadan geçiyor. Mandarin ismi verilen Eski Çin yönetici sınıfı üyeleri, safran rengi giysiler giyiyorlardı ve bu meyvenin isminin de oradan geldiği düşünülüyor. Aynı zamanda Kuzey Çin'de konuşulan tüm lehçeler Mandarin dilinin altında sınıflandırılıyor.

Tuğba Coşkuner: Eğitimci-Yazar-Editör