Özgür Kaya

HABER MASASI
Abone Ol

Spor yaptıkça kişi kendi potansiyelini öğreniyor. Kendi potansiyelinden önce başkalarının potansiyelini de öğreniyor. Kendini savunmayı öğrendikçe başkalarına zarar vermemeyi de öğreniyor. Özgüven kazanıyor, sabretmeyi öğreniyor.

Merhaba, kendinizden, günlük yaşantınızdan ve spor kariyerinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba, ben Özgür Kaya, 25 yaşındayım. 6 yaşında judo ile, 10 yaşında taekwondo, 15-16 yaşlarımda iken kickboks ile tanıştım. İlerleyen senelerde profesyonel olarak devam ettirdiğim kickboksta talihsiz bir sakatlık yaşadım. Şu anda da, yani iyileşme sürecinde, yeni öğrenciler yetiştirmeye çalışıyorum.

Kickbokstan bahsedebilir misiniz? Bu alanın diğer dövüş sporlarına göre artıları, eksileri nelerdir?

Bir sanatkar gibi hissetmek aşırı gurur verici.

Kickboksu diğer dövüş sanatlarından ayıran özelliklerden bir tanesi çok sert bir spor olması. Ama bu durum, kimseyi uzaklaştırmamalı bu spordan. Tehlike her sporun içinde, hatta gündelik yaşantımızda bile var olan bir şey. Ekmek almaya giderken merdivenlerden düşebiliriz. Hatta futboldaki sakatlık riskinin kickbokstan daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Hayat gibi tehlikeleri barındıran bir spor bu. Fakat kickboksun içinde genellikle tehlike olarak adlandırabileceğim ve sık yapılan hataları söyleyebilirim: Sporcuların teknik şekilde yumruk ve tekme atmaması.

Herkes savunma, dövüş sporu yapmalı mıdır? Bir dövüş sporu yaparken dikkat edilecek noktalar nelerdir? Herkes savunma sanatlarını yapmalı mıdır?

Bence hayır. Hem sert hem de aşırı efor gerektiren bir spor olduğundan gözü kesenlerin bu işe başlamasını tavsiye ederim. Ama herkes kesinlikle spor yapmalıdır. Yüzme olur, basketbol olur... Lakin eğer gençlerimizin vakitleri ve enerjileri varsa erken vakitte savunma sporlarını öğrenmelerini tavsiye ederim.

Spor kariyerinizi etkileyen, yönlendiren bir parıltı, kırılma noktası var mı? Varsa nedir?

Ben maalesef kırılma noktası olarak olumlu bir anı paylaşamayacağım. Benim kırılma noktam maalesef dizimden geçirdiğim talihsiz sakatlık oldu. Birtakım ameliyatlar geçirdikten sonra şu an iyileşme sürecinde iken antrenörlük yapıyorum.

Şu an kickboks eğitmeni olarak hayatınızı sürdürüyorsunuz. Bir sporu profesyonel bir iş olarak yapmak spora olan tutkuyu azaltıyor mu?

Kickboksta karşınızdaki rakibin antrenör veya öğrenci olması hiçbir şeyi değiştirmiyor. Önce rakibe saygı prensibiyle hareket ettiğimiz için karşımızdaki kim olursa olsun ciddiye alıyoruz. Sporcu iken antrenör ile yaptığınız antrenmanı, antrenör iken sporcunuz ile yapmaya devam ediyorsunuz. İkisinde de maksimum efor gerekli! Hatta karşınızdaki öğrenciniz yepyeni olunca onu en iyi şekilde yetiştirmek için performansınızın üzerine çıkmaya çalışıyorsunuz. Bu da yeni bir tutku ve maceranın kapısını açıyor size.

Dövüş sporu yapanların vücutlarını tanımanın yanı sıra kendilerini de tanıdığı söylenir. Bunu hiç fark ettiniz mi? Sporu yapa yapa kendinizi daha iyi tanıdığınızı anladığınız oldu mu?

Tabii ki oluyor. Spor yaptıkça kişi kendi potansiyelini öğreniyor. Kendi potansiyelinden önce başkalarının potansiyelini de öğreniyor. Kendini savunmayı öğrendikçe başkalarına zarar vermemeyi de öğreniyor. Özgüven kazanıyor, sabretmeyi öğreniyor. Problemleri daha uysal çözümlerle halletmeye çalışıyor. Kısacası bu sporları yapan bir insan her ne kadar sert bir yapıya sahip olsa da pamuk gibi bir insan hâline geliyor. Disipline oluyor.

Kickboks yapmak isteyenler bu spora en ideal ne zaman başlamalı? Spor hakkında tüyolarınız var mı? Bu spor için ne kadar vakit ayırmalılar günde?

Sporun yaşı olmaz derler. Her yaş idealdir, hobi amaçlı yapan insanlar için haftada 3-4 gün 1-2 saat yeterli bir süre. Tüyom ise antrenörlerinin söylediklerini dikkatle dinlemeleri ve uygulamaya çalışmaları olur. Aynı zamanda ısınmalarını tam yapmadan hemen spor yapmaya başlamalarını kesinlikle tavsiye etmem. Ne kadar ısınma, o kadar az sakatlık riski.

Artık genç sporcularınız var. Öğrenci yetiştirmek, geçtiğiniz yollardan başkalarının geçişini izlemek, onlara yardımcı olmak nasıl bir his?

Düşünün ki elinizde tüm malzemeler var veya hiçbir işlem görmemiş bir taş var. Siz süre içerisinde o taşa adeta şekil vererek bir başyapıt inşa etmeye çalışıyorsunuz. Bu süreçte sporcunuzun değişimini görüyorsunuz, büyümesini, kendini tanımasını görüyorsunuz ve adeta karşınızda yepyeni bir insan oluşuyor. Daha olgun, daha sağlam, daha kuvvetli, daha sportif. İşte o insanı karşınızda görmek mükemmel bir his. Bir sanatkar gibi hissetmek aşırı gurur verici.

Hobi olarak yapmak isteyenler için nasıl bir program önerirsiniz? Dövüş sporu, spor olarak yapılabilir mi? Kickboks bağlantılı başka hangi sporlar yapılarak desteklenebilir?

'Kickboksu diğer dövüş sanatlarından ayıran özelliklerden bir tanesi çok sert bir spor olması.'

Evet, dövüş sporu; spor olarak yapılabilir. Stres atmak amaçlı belirli günler torba ve lapa çalışıp günün stresini atıp eve dönebilirsiniz. Ringlere girme ve dövüşme zorunluluğunuz yok. Bu konuda içiniz rahat olabilir. Salon içi sparringler ile öğrendiklerinizi pekiştirmek yeterli olur. Kickboksun yanına yüzme, fitness, koşu, jimnastik gibi sporları yapmak pekiştirici olacaktır.

Hiç bilmeyen, daha önce spor yapmamış bir öğrencinin karşılaştığı en büyük problemler nedir? Bunların üstesinden hızlıca gelebilmek için önerileriniz nelerdir?

Genellikle insanlar dövüş sporlarına temkinli yaklaşıyorlar. "Ben bu sporu yapabilir miyim? Çok sert duruyor.” tarzı tedirginlikler olabiliyor.

Bu tedirginliklerin hiçbiri yersiz diyemem bunların yanı sıra farklı problemler de olabilir. Bunların en kısa ve en doğru çözümü genelde düşüncelerinizi ve problemlerinizi antrenörüz ile konuşmak, kendisinden yardım istemekten geçiyor.

Gelecek hedeflerinizden bahsedebilir misiniz? Eğitmenlik ve sporculuk kariyerinizde sizi nasıl bir kariyer bekliyor?

Meslektaşlarımın hepsi ile aynı hayali taşıdığımı düşünüyorum. Ülkemi gururlandıracak, bayrağımızı dalgalandıracak sporcular yetiştirmek en büyük hayalim!