7 soruda ikinci el piyasası

HABER MASASI
Abone Ol

Ticaret Bakanlığı yaptığı düzenlemeyle ikinci el piyasasında önemli değişikliklere gitti. Araçların yanı sıra teknolojik cihazlar konusunda da yeni düzenleme yapan Bakanlık, mağduriyetlerin giderilmesi ve güvenin korunmasını esas alıyor.

1- Düzenlemeyle hangi ikinci el piyasasında, ne değişecek?

Araç, telefon ve tabletlerin ikinci el satışı bakanlık tarafından denetlenerek bir sisteme bağlanacak. İkinci el araçların teşhir edilmesi yasaklanırken, telefon ve tabletlerde yenileme yapıldıktan sonra garanti kapsamına alınması planlanıyor. Vatandaşların ürün satın alırken daha güvende hissetmesi sağlanacak.

2- Cep telefonu ve tablet düzenlemesinin detayı neler?

Düzenlemenin ana amacı, kullanım süresi devam eden elektronik cihazların piyasaya yeniden kazandırılması.

Aynı zamanda kayıt dışı satış işlemlerinin önüne geçmek. Yapılan düzenlemeyle cihazlar için yenileme merkezi kurulacak. Bu merkezler, ikinci el cihazların genel bakım ve onarım işlemlerini yürütecek. Yenilenen cihazlara sertifika verecek bu merkezler, ürünlerin problemli olmadığını da garanti etmiş olacak. Yeniden satışa sunulan cihazlar en az 12 ay garantili olacak.

3- İkinci el araç piyasasındaki değişiklik neyi içeriyor?

Araç alım satımıyla uğraşanlar yol ve kaldırım üstüne araç koyarak teşhir edemeyecek. Otomobil alışveriş merkezleri için nüfus oranına göre işletme şartı getirilecek. Yetki belgesi olmayan kişiler, bir yıl içinde en fazla 3 defa 2. el araç alım satımı yapabilecek.

4- İkinci el araç yönetmeliğiyle dolandırıcılık önlenecek mi?

Araç alım satımıyla uğraşanlar yol ve kaldırım üstüne araç koyarak teşhir edemeyecek.

Kullanılmış otomobil alım satımı yapan gerçek ve ticarî kişiler ve kiralama şirketlerinin araç kiralama süreleri sınırlandırılıyor. Yetkisiz kişiler tarafından yapılan satışlara karşı vatandaşı korumak için, satışı yapılacak araca ilişkin detaylar ilanda belirtilmek zorunda.

5- Araç ücretlerine ilişkin bir iyileştirme var mı?

Otomobil alışveriş merkezleri için nüfus oranına göre işletme şartı getirilecek.

Ödeme konusunda iyileştirme söz konusu. Yönetmeliğin 17. maddesinde "İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödemenin nakit yapılması halinde taşıtın satış bedeli, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenir. Elektronik sistemin kullanılmasına ilişkin masraflar satıcıya aktarılan taşıt satış bedelinden mahsup edilir" diyerek yapılan iyileştirmeden bahsediliyor.

6- Yetki belgesi almak için son gün ne zaman?

İkinci el taşıt ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan işletmelerin 31 Ağustos’a kadar yetki belgesi alması gerekiyor.

7- Uygulama ne zaman başlayacak, denetim nasıl olacak?

1 Eylül'den itibaren uygulanmaya başlaması beklenen değişikliğin denetlemelerini, Ticaret Bakanlığı ve bağlı il müdürlükleri yapacak.