Irak’taki protesto gösterilerinin arkasında kim var?

ŞAHO KARADAĞİ
Abone Ol

Şu ana dek hükümet cihetinden bırakın BAE’yi, herhangi bir dış gücü itham eden tek kelime kullanılmadı. Nitekim Irak kamuoyunun ortak kanaati de bu yönde. Gösterilerin ana sebebi; bir yılını geride bırakan Adil Abdülmehdi hükümetinin başarısızlıklarla dolu karnesi.

Geçen ayki protesto gösterilerinden bu yana İranlı yetkililer hâdiselerden ABD’yi, Suudi Arabistan’ı ve İsrail’i sorumlu tutan açıklamalar yaptılar. Bu ülkeleri İran-Irak ilişkilerini baltalamaya çalışmakla suçladılar. İran cihetinden gelen açıklamaların peşinden 3 Kasım günü katıldığı TV programında konuşan İran yanlısı Şii milis gruplarından Asaibu Ehlil Hak lideri Kays el Haz Ali de ülkede meydana gelen karışıklıktan dış güçleri sorumlu tuttu.

İsrail, ABD ve bilhassa Birleşik Arap Emirlikleri’nin oynadığı role dikkat çekti.

Kays el Haz Ali’nin açıklamasını yaptığı gün, Arabi21 internet sitesinde Irak’taki protesto gösterilerinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin parmağı bulunduğuna dair bir haber çıktı. Haberde bu karışıklık vesilesiyle Irak’ta askeri bir darbenin amaçlandığı dile getiriliyordu.

HALKIN TALEBİNİ KİRLETME ÇABASI

Bütün bunlar, sivil halkın protesto gösterilerini araya Birleşik Arap Emirlikleri’ni sıkıştırmak suretiyle bir İran-Amerika mücadelesine dönüştürüp gözden düşürme çabaları. Irak sathında biriken sorunların üstesinden gelemeyen zihniyet, komplo teorileri üreterek yakayı sıyırma telaşında.

Oysa Irak halkını sokağa çıkaran sebepler ortada.

- Irak hükümeti halkı sokaklara döken sorunları çözemediği için hatasını kabul edip özür dilerken...

- Halkın haklı taleplerine cevap verme yolunda adımlar atılacağını söyleyip bu meyanda bazı kararlar aldığını ilan ederken...

- Herhangi bir Amerikan komplosundan, BAE veya Suudi kışkırtmasından, İsrail oyunundan bahsetmemişken...

- Sokağın sesini dinlemek lazım derken...

Bu iddialara kim inanacak?

IRAK’IN KARIŞMASINDAN MEDED UMUYORLAR

İki hususu birbirine karıştırmamak lazım. Elbette Irak’ın içinde bulunduğu karışıklık birilerinin avuçlarını ovuşturmasına zemin sağlıyor. ABD, İsrail ve Körfez ülkeleri elbette protesto gösterilerini kendi menfaatleri hesabına kullanmak istiyor ve medyaları yoluyla destek veriyor. Fakat bundan Irak halkına ne?

Irak halkı hayat standartları noktasında kendi hükümetine öfkeliyken birilerinin sesi olma derdinde değil. Bilhassa son günlerde dile getirilen Birleşik Arap Emirlikleri’nin ülkede askeri darbe yaptırmaya çalışması tamamen gerçek dışı bir hâdise. Suudi Arabistan neyse de, Abu Dabi yönetiminin Irak’ta böyle bir nüfuzu bulunmuyor. BAE, Irak ordu mensupları arasında da pek popüler bir ülke sayılmaz. Ayrıca Irak silahlı kuvvetlerinin İran yanlısı milis güçleri karşısındaki ezik vaziyetinden ille de bu mânâ çıkmaz.

Bu senaryoyu zayıflatan başka bir husus ise Irak hükümetinin protestoları bastırmak için geçerli bir mazeret bulamıyor oluşu. Gerçekten protestolar Birleşik Arap Emirlikleri tarafından organize ediliyor ve neticede bir askeri darbe planlanıyor olsaydı... Irak hükümeti böyle haklı bir gerekçeyi protestoları ezmek için kullanmakta tereddüt etmezdi.

Oysa şu ana dek hükümet cihetinden bırakın BAE’yi, herhangi bir dış gücü itham eden tek kelime kullanılmadı. Nitekim Irak kamuoyunun ortak kanaati de bu yönde. Gösterilerin ana sebebi, bir yılını geride bırakan Adil Abdülmehdi hükümetinin başarısızlıklarla dolu karnesi.