Kamala yeni bulunmuş Hint kumaşı mı?

KEMAL ÖZER
Abone Ol

2007’de Ebony Dergisinin “En etkili 100 Siyah Amerikalı”dan biri olarak seçtiği Kamala’yı, Newsweek ise “Amerika’nın En Güçlü 20 Kadını” olarak ilan eder. CNN, onu, ilk Afrikalı-Amerikalı kadın ve ilk Güney Asyalı Amerikalı olma özelliği ve Trump’a yönelik ağır sözleri nedeniyle sürekli alkışlar. “Sert savaşçı” olarak tarif eden The New York Times ise destek veren medya kuruluşlarından biridir.

ABD’den Başkan adayı Biden seçilirse, Başkan Yardımcısı Kamala Harris olacak.

Amerika seçimleri yaklaşıyor. Trump’ın rakibi ve Obama’nın eski yardımcısı Joe Biden, aday olması durumunda Başkan Yardımcısı adayını kadınlardan tercih edeceğini açıklamıştı. Dediği gibi de yaptı.

ABD’den Başkan adayı Biden seçilirse, Başkan Yardımcısı Kamala Harris olacak.

Kamala Harris’in ekarte ettiği rakipleri Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Illinois Senatörü Tammy Duckworth, Demokrat Parti başkan aday adayı Elizabeth Warren, Wisconsin Senatörü Tammy Baldwin, biseksüel olduğunu açıklayan Arizona senatörü Krysten Sinema, Orlando kentinin eski emniyet müdürü Val Demings, New Mexico Valisi Lujan Grisham, Temsilciler Meclisi üyesi Stacey Abrams, Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms, Obama yönetiminde hem ABD'nin BM Daimi Temsilciliği hem de Ulusal Güvenlik Danışmanlığını yapan Susan Rice ve ABD'nin eski First Lady'si Michelle Obama, Biden’in diğer başkan yardımcısı adayları idi.

Biden, bu isimler arasından beklendiği üzere kendisi gibi Türkiye düşmanı olan Kamala Harris’i tercih etti.

20 Ekim 1964 Kaliforniya Oakland doğumlu olan ilk kadın başkan yardımcısı adayının tam adı Kamala Devi Harris.

Babası Donald Harris, Afrika kökenli Jamaikalı bir ekonomist.

Annesi tıp doktoru Shyamala Gopalan Hindistan'ın güneybatısındaki Tamil Nadu eyaletinde ve Sri Lanka'nın kuzeyinde yaşayan Tamillere mensup.

Yani melez…

‘Kamala Devi’ ismi, Sanskritçe’de ve Hint mitolojisinde köyleri koruduğuna inanılan sözde kadın tanrıçaya verilen addır.

Amerikan seçimleri merkezli köşe kapmaca
Gerçek Hayat

Protestanların Baptistler veya Vaftizciler olarak bilinen kilise koluna mensup.

Eşcinsel olmadığı halde, eşcinselliği savunmakla da tanınır.

3. kocası olan San Francisco Belediye Başkanı Willie Brown ile 2015’de evlenir.

  • Savcılık adaylıkları sırasındaki maddî suiistimalleri nedeniyle cezalara çarptırılır.
  • Hukuk mezunu olup, uzun süre avukatlık yapar. 2003 yılında San Francisco Bölge Savcılığına, 2010’da California Başsavcılığına, 2017’de ise Kaliforniya senatörlüğüne seçilir.

Dişli Rakip

Harris'in Biden’den sonra Demokratların ABD Başkan adaylığını garantilediğinden söz ediliyor.

Demokrat Parti başkan aday adaylığı yarışına katılıp, kendisini yardımcı olarak tercih eden Joe Biden’in rakibiydi. Hem de öyle böyle değil, Biden’i yerden yere vuran dişli bir rakip.

Biden ise onu savcılık ve başsavcılık görevleri yürüttüğü dönemdeki kirli sicilini sürekli eleştiri konusu yapmaktaydı. Kendisi için kampanya fonu toplayamadığı için 3 Aralık 2019'da aday adaylığı yarışından çekilmiş olsa da, rakibi Biden için 2 milyon dolardan fazla para toplamayı başarır.

  • Siyahî melez ABD Başkan Obama’dan sonra siyahî melez ilk başkan yardımcısı olma ihtimali taşıyor. Bununla da kalmayıp, Biden’den sonra Demokratların ABD Başkan adaylığını garantilediğinden söz ediliyor.
Küreselcilerin yaşlı adayı Joe Biden gibi Trump’a sert eleştiriler yöneltiyor.

Onu melezliğinin yanı sıra öne çıkaran bir diğer özelliği de, Trump’ın azil davası sürecindeki tavrıydı. 16 Ocak 2020'de Donald Trump'ın görevden alınması davasının açılması sürecinde Harris Senato'da, kimsenin hukukun üstünde olmadığını ve Trump’ın iktidarı kötüye kullanma ve Kongre'yi engelleme suçlamalarından mahkûm olmasını ister. Bu yönde de Trump’a karşı oy kullanır.

Ayrıca ABD’nin 2021 yılına ait 740 milyar dolarlık Savunma Harcama Bütçesinin azaltılması için çalışır.

Amerikan Medyası Pek Sevmiş

  • 2007’de Ebony Dergisinin "En etkili 100 Siyah Amerikalı"dan biri olarak seçtiği Kamala’yı, Newsweek ise "Amerika'nın En Güçlü 20 Kadını" olarak ilan eder. CNN, onu, ilk Afrikalı-Amerikalı kadın ve ilk Güney Asyalı Amerikalı olma özelliği ve Trump’a yönelik ağır sözleri nedeniyle sürekli alkışlar. “Sert savaşçı" olarak tarif eden The New York Times ise destek veren medya kuruluşlarından biridir.

Amerikan’ın meşhur senatörlerinden Lindsey Graham, onu "Burnunun dikine giden zeki ve sert bir kişilik” olarak tarif ediyor.

Lindsey Graham

Biden’in bunca alternatife rağmen neden Kamala’yı tercih ettiği konusu elbette ehemmiyet arz ediyor. Amerikan siyasetini yorumlayan pek çok kişi, onun Afrika, Hint ve Amerika karması bir aileye mensup olmasının ve Trump’a yönelik mücadelesindeki sert duruşunun etkili olduğunu belirtiyor.

Amerika tarihinin en ilginç Başkanı olma unvanına sahip olan Trump ise Biden’dan sonra eğlenebilecek bir rakibe kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kutuplaşan Seçmeni Kim Etkiler?

Özellikle George Floyd cinayeti sonrasında ortaya çıkan tablo, tarafları iyice kutuplaştırdı. Bu kutuplaşmayı iki taraf da silah olarak kullanıyor.

Kamala’nın seçim sürecini Biden’den iyi yürütmesi zikredilen ihtimaller arasında ise de bu hususta kimse Trump’ın eline su dökemez.

Aslına bakarsanız, ABD seçimleri için seçmenin ne dediğinden çok, derin Amerikan’ın kimi istediği daha önemli. Trump’ı istemeseler bile seçilememesi durumunda Amerika’nın geleceği konusunda çok derin bir yarılma ihtimali bir dönem daha Trump ile yola devam etmek istemelerine neden olabilir. Bu da kimse için sürpriz sayılmaz.

Eşcinsel Olmayan LGBT'ci

Harris'i öne çıkaran bir diğer özelliği ise kadın olması. Üstelik Afrikalı, Hintli, eşcinsel olmayan ama eşcinselliği de onaylayan bir kişilik.

Öte yandan bu seçimde yıldızı iyice parlatılan, zaafları ve LGBT’nin ardındaki küresel çete ile olan iyi ilişkileri Kamala Harris’i 2024 seçimlerinin en güçlü adayı hatta başkanı olmaya götürebilir. Bu ve yazımızda ihmal edilmiş zaviyelerden bakılırsa, Kamala, Biden’dan çok küreselcilerin bir tercihi olarak da okunabilir.

Onu öne çıkaran bir diğer özelliği ise kadın olması. Üstelik Afrikalı, Hintli, eşcinsel olmayan ama eşcinselliği de onaylayan bir kişilik. Dolarının itibarı azalan, askeri mânâda eskisi kadar etkili olamayan, adım adım dağılma sürecine doğru yol alan Amerika için Kamala Devi bulunmuş bir Hint kumaşı neden olmasın!

İkilinin ortak kampanya sloganı “Birlikte Trump'ı yeneceğiz!” Altını ise “Joe Biden ve Kamala Harris Beyaz Saray'ı geri alacaklar, ancak yardımınıza ihtiyaçları var” diyerek doldurmaya çalışıyorlar.

ABD seçmeni ve derin Amerika ile birlikte Trump’ı yenmelerine izin verecek mi kasımda göreceğiz.

Ama unutulmamalıdır ki, bu ikilinin en önemli özelliklerinden biri de, Türkiye ve İslam düşmanlığı. Hem bu düşmanlık tahminlerden çok öte.

Trump seçilemez ve seçilmezse, Washington-Ankara gerilimi daha da artacak! Biz, bu ve pek çok saikle, Trump kazansın isteriz!