150 yıldır cam tabut içinde yatan gizemli bebek: Sırrı çözüldü

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Kendisi gibi tabutta bulunan gül ve lavantaların da hiç çürümediği Edith adlı küçük kızın, yapılan incelemeler sonucu 1876 yılında ağır bir enfeksiyon ve yeme bozukluğu sonucunda vefat ettiği anlaşıldı.

ABD’nin San Francisco eyletindeki bir evin altında keşfedilen cam yüzeyli, kurşun ve bronz alaşımı olan ilginç tabut, yüzeyi temizlendikten sonra tüm ülkeyi şoke eden bir manzarayı gözler önüne sermişti. Ufak bir kız çocuğunun muntazam bir şekilde yerleştirildiği tabut, uzun yıllardır toprak altında hiçbir zarar görmemişti.

Yapılan çalışmalar sonucu 1800'lü yıllarda yaşamını yitirmiş olabileceğine dair izlere rastlanan çocuğun kimliği net olarak tespit edildi. O dönemdeki toplumda önde gelen bir ailenin kızı olan Edith Howard Cook, 13 Ekim 1876 yılında muhtemelen enfeksiyondan kaynaklanan ağır beslenme yetersizliğinden dolayı 3 yaşındayken vefat etmişti.

Dantelli beyaz bir elbiseyle giydirilmiş minik bedeni ve saçlarının üzerine yerleştirilen kırmızı bir gül ve lavantaların çok iyi derecede korunmuş ve neredeyse hiç bozulmamış olması bilim insanlarını şaşkına çevirdi.

Edith, yaşadığı dönemde mezarlık olarak kullanılan Odd Fellows parselindeki yaklaşık 30.000 kişiden yalnızca biriydi. Alandaki yoğunluk 1920’li yıllarda maksimuma ulaşınca, bölge mezarlık kullanımından çıkartılmış ve şehir o bölgeye doğru gelişmeye devam etmişti.