16 ülkenin 16 ayrı kahve kültürü

AYBİLGE GÜNÖNÜ ÖZGÜR
Abone Ol

8. yüzyıl ortalarında Habeşistan Kaffa'da yaşayan Khaldi adındaki bir çobanın bir çalıya ait kırmızı meyveleri yemesinin ardından hayvanlarının daha hareketli oldukları dikkatini çekmiş ve kendisi de bu meyveyi denemiştir. Verdiği hissi ve keyfi sevince diğerlerine de haber vermiş ve kahve bugünlere kadar gelmiş.

Bazı rivayetlere göre de kahveyi içen ilk kişi Hz. Süleyman'dır. Hz. Süleyman yolculukları sırasında uğradığı bir şehirde şehrin sakinlerinin bilinmeyen bir hastalığa yakalandığını görür ve Cebrail'in buyruğu üzerine Yemen'den gelen kahve çekirdeklerini kavurarak bundan hazırladığı içeceği hastalara verir. Bunu içen hastalar iyileşir.
Ticaretle önce Habeşistan yani Etiyopyadan Yemen'e, Osmanlı'ya ve diğer ülkelere dalga dalga yayılan kahve kültürlerini tanımak ister misiniz?

0. Gönlümüzün sultanı Türk Kahvesi

Brezilya ve Orta Amerika kaynaklı, arap türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür. Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir, bir fincan kahveye iki çay kaşığı kahve atılır. Küçük fincanlarla servis yapılır.

İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir. Su, sanıldığı gibi kahvenin sonunda değil; kahveyi içmeden önce içilmektedir.

Ayrıca tüm dünyada espresso ile en çok tüketilen kahve türüdür ki dünya genelinde hemen hemen her tür restoranın menüsünde bulunan iki kahveden biridir. Muhabbetlerimizin baş tacıdır kendisi ve 40 yıl da hatırı vardır.

0. Egg Coffee + Vietnam

Yumurta sarısı, pastörize edilmiş süt, şeker, tereyağı ve inek peyniri bir arada kabarana kadar çırpılır ve sıcak kahveyle servis edilir. Tadı dediklerine göre jelimsi tiramisuya benziyormuş.

0. Kaffeost + Finlandiya

Peynir küçük küçük kesilir ve bardağın en altına koyulur, kahve üzerine dökülür. Kahvenin tamamı içildikten sonra peynirleri bir kaşıkla yenir.

0. Kan Kohi + Japonya

Japonlar kışın sıcak ve yazın soğuk olarak içtikleri konserve kahveyi tercih ediyorlar. Taze demledikleri kahveleri arzularına göre süt ile yumuşak bir tat elde ederek ya da sade olarak teneke kutulara dolduruyorlar. Bu kültürü oluşturan Japonlardır.

0. Morocco Qahwah + Fas

Arap coğrafyasında içilebilecek en güzel kahve olarak tabir ediliyor. Susam tohumları, kara biber ve hindistan cevizi parçacıkları, zencefil, tarçın, anason ve her kahvecinin 6, 9 veya 16 baharatının karışımı harmanlanır ve kahve çekirdekleriyle karıştırılıp servis edilir.

0. Café Lagrima + Arjantin

Arjantinliler kahveyi son derece bol süt ve süt köpüğü ile içmekten hoşlanıyorlar. Tadı son derece yumuşak olan bu tercihin içine sadece 1 çay kaşığı kahve ilave ediyorlar.

0. Café De Olla + Meksika

Café de olla (Kelime anlamıyla çömlek kahvesi) Meksika'nın geleneksel kahve pişirme metodudur. Kahve, zanaatkarların ürünü olan toprak çömleklerde hazırlanır. Café de olla'nın kendine özgü tadı tarçın ve piloncillodan kaynaklanır.

Özellikle soğuk bölgelerde ve kırsal kesimde oldukça popülerdir.

Café de olla'nın aroması; çekilmiş kahve, tarçın ve Meksika ile diğer Güney Amerika ülkelerinin geleneksel şekeri olan piloncillo ya da panela ile elde edilir



0. Café au lait + Fransa

Café au lait ( Fransızca "sütlü kahve") sıcak süt eklenmiş kahvedir. Soğuk süt ya da başka bir beyazlatıcı eklenen beyaz kahveden farklıdır.

0. Cafe Bombon + İspanya

Tatlandırılmış sütün yavaşça kahvenin içine dökülmesi ile iki ayrı katman halinde servis edilen kahvedir. Adı üstünde 'bonbon' kadar şekerlidir.

0. Espresso Romano + İtalya

Bir dilim limon veya limon kabuğu ile servis edilen tek shot espresso kahvedir. Limonun daha ferah bir tat verdiği ve kahveyi hafiflettiğine inanılır.

0. Flat White + Avustralya

Espresso üzerine iki kat kadar eklenen süt ile yapılır. Bu sebeple Cortado'dan yumuşak, Latte'den sert, kahveyi Cappuccino kadar hissedebileceğiniz bir sunum.

0. Frappé + Yunanistan

Kahvenin soğuk içilen bir çeşididir. Yunanistan'da çok yaygın tüketilir. En ideal yapım şekli; 1,5 su bardağı soğuk süt, 4-5 adet buz, 1,5 kaşık granül kahve ve 3 kaşık şeker koyduktan sonra iyice çalkalanarak yapılmasıdır. İnce uzun ve buzlu bir bardakta servisi uygundur.

0. Yuan Yang + Çin

Hong Kong'un geleneksel sütlü çay ve kahve karışımı bir içecektir. Yuanyang mandarin ördeği anlamına gelir ve aşkı sembolize eder, bu ördekler genelde karşımıza çift olarak çıkar ve erkeği dişisine göre iki farklı birbirine uymayan ördeklerdir. Sütlü çay ile kahve de birbirlerine görünüşünde uymayan içecekler olarak görünse de, aslında uyduklarının kanıtı.

0. Café Cubano + Küba

Café Cubano (diğer adıyla Küba kahvesi, Küba espressosu, cafecito, Küba yudumu, Küba şatı) Küba'ya özgü espresso çeşidi. Küba'ya espresso makinesi ihraç edilmeden önce Kübalılar kahvelerini sıcak koyu kahveyi filtreleyip bardağa aktaran pamuklu kumaş tetera ile hazırlıyorlardı. Daha sonra kahvenin tadını yumuşatmak için şeker ekleniyordu.

Café cubano içmek halen Küba ve ABD'de Kübalıların yoğun olduğu Florida, Miami, Tampa, Florida Keys ve Havana on the Hudson gibi bölgelerinde önemli bir sosyal ve kültürel aktivitedir.


0. Buna + Etiyopya

Tüm dünyada en ünlü zincir markaların kullandığı Etiyopya kahveleri, anavatanında öyle tüketiliyor ki, abartı mı yoksa keyif mi ayırt etmek zor. Türkiye'deki yoğun çay tüketimine oldukça benzeyen bunanın yapılışı da içimi de bir ritüel. İbikli büyük bir kapta hazırlanıp kömür ateşinde bolca pişirilen buna, küçük fincanlar ile servis ediliyor ve genelde bir fincan yeterli olmuyor.

0. Ca Phe Da + Vietnam

Ca phe da (cà phê đá), Vietnam'a özgü buzlu bir kahve. Bu kahvenin sütle hazırlanan versiyonuna ise ca phe sua da (cà phê sữa đá) adı veriliyor. Kuzey Vietnam'da ise ca phe nau da adı ile biliniyor.

Ca phe da, çok ince çekilmiş kahve ile hazırlanıyor. Kahve olarak, koyu kavrulmuş kahveler tercih ediliyor. Kahve çekildikten sonra, French drip filter (phin filter) adı verilen bir filtre kullanılarak kahve demleniyor. Filtreden geçirilen kahve, buz dolu bardağa damla damla süzülüyor ve ortaya enfes bir kahve çıkıyor.