2 bin yıllık gizemli yazıtlar bulundu: Bilim insanları şok oldu

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Ürdün'de 2 bin yıllık esrarengiz kaya resimleri ortaya çıkarıldı. Çölde yaşaması mümkün olmayan hayvanların tasvirleri ve sırrı çözülememiş yazıtlar bilim insanlarını şaşırttı.

Ürdün'de son 5 yıldır yapılan kazı çalışmaları sonuçlarını vermeye başladı. 5 bin kaya üzerinde en az 2 bin yıllık gizemli yazıtlar ve resimler keşfedildi. İnternational Business Times'ın yer verdiği habere göre, 2012 yılında başlayan kazı çalışmaları Ürdün'ün bazalt kayalarla kaplı kurak çölünde Hollandalı Peter Akkermans liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülüyor. Çalışma kapsamında bulunan yazıtlar üzerindeki dil binlerce yıl önce o bölgede kullanılan Safaitik diline ait.









0. Yazıtlar çözülmeye çalışılıyor
Araştırmaların içeriği hakkında bilgi veren Akkermans şunları dile getirdi: "Bugüne kadar tarih öncesinin kısa ve belirli zamanlarına yönelik kısıtlı kazılar vardı. Projemiz çok daha büyük boyutlarda ve çok daha büyük bir zaman aralığına bakıyor. Yüz binlerce yıl öncesinden çok yeni Bedevi yerleşimlerine kadar olan en eski yaşam bölgelerini ve arkeolojik eserleri kaydetmek istiyoruz." Ekibin asıl amacı yazıtların birbirleriyle ve çevreyle olan alakalarını çözmek. Bugünkü şartlara göre bu çöllerde yaşamak imkansız ancak o dönemde insanların bu çöllerde rahatça yaşadıklarımı keşfetmek bilim insanlarını hayrete düşürüyor.
0. Cevap bekleyen sorular var
Kayalara çizilen sanata bakıldığında, binlerce yıl önce çölde yaşanan hayatın öyküsü hayvan çeşitliliği ile anlatılmış. Akkermans; "Tasvirleri incelersek, bölgede sığır ve develerin yetiştirildiği, otlakların olduğu anlaşılıyor. Aynı zamanda farklı çevre koşullarını (daha yeşil ve daha nemli) gösteren çok çeşitli hayvanları temsil eden tasvirler var. Çöl insanlarının bunları nasıl çizdiğini henüz anlayabilmiş değiliz." açıklamasını yaptı.
0.
Ekip ortaya çıkardığı kayaları tarihlendirmenin yanında aynı zamanda hepsini sistematik olarak belgeliyor ve GPS koordinatlarını kaydediyor. Bu çalışma, her parçanın nerede olduğunu bilmelerine ve kayanın neden orada bulunduğuna dair fikirler verecek. Bilim insanlarının yanıtını aradığı başlıca sorular şöyle: Bu sanat eserlerinin amacı neydi ve bu bölgede yaşamamış hayvanlar kayalarda nasıl resmedildi? Ayrıca sırrı çözülememiş yazıtlar ne anlama geliyor?