7 Eylül: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

HABER MASASI
Abone Ol

Bir çırpıda okuyarak 19 Ağustos'ta Türkiye ve dünyada yaşanan en önemli gelişmeleri 10 haber ile öğrenebilirsiniz.

7 Eylül’de Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde Emine Erdoğan’ın da içinde bulunduğu heyetin Arakan’a ziyaretinden, Süper Lig’in bu haftaki maçlarına atanan hakemlere kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haber:

1. Fenerbahçe David Silva ile anlaşma sağladı

Nabil Dirar'ın performansını yeterli bulmayan Sarı-Lacivertli kulüp, aradığı futbolcuyu Ada'da buldu. Valencia'da yıldızı parlayan ve 2010 yılında 27 milyon Pound bonservis bedeli karşılığında Manchester City'e transfer olan David Silva Fenerbahçe ile anlaştı. 

Sarı-lacivertli yönetim hem oyuncu ile hem de kulübü ile her konuda anlaşmaya vardı. 31 yaşındaki futbolcu İspanya Milli Takımı ile Dünya Kupası ve 2 Avrupa Şampiyonu kupasını kazandı.

2. NASA: Güneş'te 2008'den bu yana en güçlü patlama yaşandı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) yapılan açıklamada, dün Güneş'te 2 büyük patlama meydana geldiği bildirildi. İlk patlamanın X2,2, ikinci patlamanın da X9,3 olarak sınıflandırıldığı açıklamada, her iki patlamanın da Güneş'in AR 2673 olarak adlandırılan aktif bölgesinde yaşandığı kaydedildi.

Güçlü radyasyon patlamaları olarak tanımlanan "güneş patlamalarının" zararlı kısımları, Dünya'nın atmosferini geçip insanları fiziksel olarak etkilemiyor ancak yeterince güçlüyse GPS ve iletişim sinyallerinin yer aldığı atmosfer katmanında düzensizliklere neden olabiliyor.

3. Emine Erdoğan, Arakanlı Müslümanlarla kucaklaştı

Myanmar ordusu ve Budistler tarafından Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet Rohingya Müslümanlarını ziyaret etmek amacıyla Bangladeş’e geldi.

Heyette Emine Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra, Bilal Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan yer aldı. 

4. Yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 3 kişi öldü, 43 kişi yaralandı

Davut Kandemir yönetimindeki yolcu otobüsü, Yozgat-Sivas karayolunun Akdağmadeni ilçesi Abdurrahmanlı köyü mevkisinde kontrolden çıkarak şarampole devrildi.

Kazada, ikisi çocuk 3 kişi hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı. Olay yerine çok sayıda 112 Acil ekibi, AKUT, AFAD ve polis ekibi sevk edildi.

5. Süper Lig'de 4. haftanın hakemleri belli oldu

Süper Lig'in 4. haftasında görev alacak hakemlerin listesi şöyle:

9 Eylül Cumartesi 

17:00 Karabükspor – Beşiktaş (ALİ PALABIYIK) 

17:00 Sivasspor – Kayserispor (HALİL UMUT MELER) 

20:00 Fenerbahçe – Medipol Başakşehir (FIRAT AYDINUS

20:00 Atiker Konyaspor – Aytemiz Alanyaspor (BÜLENT YILDIRIM) 

10 Eylül Pazar 

17:00 Osmanlıspor – Göztepe (SUAT ARSLANBOĞA) 

17:00 Trabzonspor – Gençlerbirliği (ÖZGÜR YANKAYA) 

20:00 Antalyaspor – Galatasaray (HALİS ÖZKAHYA) 

20:00 Bursaspor – Akhisar Belediyespor (ALPER ULUSOY)

11 Eylül Pazartesi 

20:00 Kasımpaşa – Yeni Malatyaspor (ARDA KARDEŞLER)

6. Zika virüsünün kanserli hücreleri öldürebileceği açıklandı

Washington Üniversitesi ve California San Diego Üniversitesi Tıp Fakültesinin yaptığı araştırmada, "gliyoblastom" türü beyin kanseri olan yetişkin fareler kullanıldı. Araştırmada, Zika virüsünün farelerde kanserli hücreleri savaşarak öldürdüğü, bu süreçte sağlıklı hücrelere hiç zarar vermediği görüldü.

Yetişkin insanlarda yaygın görülen, çok agresif bir kanser türü olan "gliyoblastom" hücrelerinin yok edilmesine yönelik tedavinin zorluğuna dikkati çeken araştırmacılar, Zika virüsünün üzerinde değişiklikler yapıldığında, kemoterapi ve radyoterapiye direnç gösteren kanserli hücreleri öldürebileceğini bildirdi.

7. Eşkıya'ya 5 yeni transfer

Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisi yeni sezon için hazırlıklarını tamamladı. Dizinin hayranları için geri sayım başladı. Oktay Kaynarca, Deniz Çakır, Sanem Çelik ve Tarık Ünlüoğlu'lu kadroya yeni isimler de katıldı. 

Yeni sezonda dizide; Olgun Şimşek, Mesut Akusta, Duvara Karşı filmiyle Almanya'da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü alan Birol Ünel, Kalandar Soğuğu filminin ödüllü oyuncusu Haydar Şişman ve İrem Sultan Cengiz de rol alacak.

8. ALES sil baştan: Test ve soru sayıları azaltıldı, geçerlilik süresi arttırıldı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda önemli değişiklikler yaptı. Yapılan değişikliklere göre ALES’te test ve soru sayılarının azaltıldı, sınav süresi kısaltıldı ve sınavın geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
9. 7 ilde FETÖ operasyonu: 32 gözaltı

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Adıyaman, Ankara, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Nevşehir'de 40 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 

Polis ekiplerince önceden belirlenen adreslere operasyon düzenlendi. Öğretmen, sağlık çalışanı, emekli emniyet mensubu, "mahrem imam" eşleri, askeri öğrenci sorumluları ve talebe mesullerinin de aralarında bulunduğu 32 zanlı gözaltına alındı.

10. Manchester City mahkemeye gidiyor

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester City, transfer konusundaki suçlamaları nedeniyle İspanya Profesyonel Futbol Ligi Kurumu Başkanı Javier Tebas'ı mahkemeye vermeye hazırlanıyor. Kulüpten yapılan açıklamada, Tebas'ın Manchester City hakkında ortaya attığı iddiaların asılsız olduğu ve bu konunun yargı yoluna taşınması için gereken adımların atılacağı belirtildi

Tebas, "finansal doping" yapmakla suçladığı Paris Saint-Germain (PSG) ve Manchester City'nin, futbol dışı kazançlarıyla elde ettiği gelirlerle transfer yaptığını ve bunun durdurulması gerektiğini savunmuştu. Başkan Tebas, Manchester City'nin sahipleri tarafından geçen ay hisselerinin yüzde 44,3'ü satın alınan ve bu sezon La Liga'da mücadele eden Girona'nın da duruma alet edildiğini öne sürmüştü.