ABD nükleer santralde sızıntı iddialarını doğruladı

HABER MASASI
Abone Ol

ABD'nin Minnesota eyaletindeki bir nükleer enerji tesisinde radyoaktif sızıntı olduğu tespit edildi. Ülkenin kuzeyinde yer alan nükleer enerji santralinde 1,5 milyon litreden fazla radyoaktif su sızıntısına maruz kalındığını açıkladı

Minnesota Kirlilik Kontrol Ajansı (MPCA), ABD'nin kuzeyindeki Minnesota eyaletinde yer alan nükleer enerji tesisinde kırık bir borudan yaklaşık 400 bin galon tritiye (T2O) su sızdığını söyledi.

Sızıntı ilk olarak 22 Kasım'da keşfedildi ve kaynağı 19 Aralık'ta bulundu. Sızıntı kısa süre sonra yamalandı.

MPCA Komiser Yardımcısı Kirk Koudelka, Star-Tribune'e verdiği demeçte, yetkililerin olay hakkında halkı bilgilendirmediğini, Xcel Energy ve devletin, sızıntının Mississippi Nehri'ne yayılmasını önlemek için durumu yönetmeye çalıştığını söyledi.

Monticello tesisinde 1981'de yaklaşık 2 bin galon (7 bin 500 litre) sızıntı oldu ve suyun bir kısmı nehre ulaştı, ancak eyalet sağlık yetkilileri bunun yaban hayatı veya halk sağlığı için herhangi bir tehlike oluşturmadığını söyledi.

Trityum nedir?

Trityum, genellikle nükleer reaktörleri soğutmak için kullanılan suda bulunan'hafif' bir radyoaktif hidrojen izotopudur.

Minnesota Sağlık Departmanında komiser yardımcısı Daniel Huff, insanları etkileyebilmesinin tek yolunun onu solumaları veya tritiye su içmeleri olduğunu söyledi ve halkın bir nükleer santralden etkilenme ihtimalinin sıfır olduğunu söyledi.

Kaynak: TRT Haber

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu: Libya'da 2,5 ton uranyum cevheri kayıp
Jurnal.ist

İran'ın nükleer gücü: 12 günde bomba üretebilir mi?
Kurulan onlarca masa, uzlaşılamayan tek bir konu; İran'ın nükleer programı. İran, ABD ile sıkı müttefik olduğu dönemde alt yapısını kurduğu nükleer nedeniyle sayısız ambargoya maruz kaldı. Son olarak ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, İran'ın 12 günde nükleer bomba üretebilecek güce ulaştığını açıklayınca gözler yine o bölgeye çevrildi. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesiyle o güne kadar atılan adımlar yerle bir olunca yeni sürecin inşası da elbette kolay olmayacaktı. Üstüne bir de, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 2020'de öldürülmesi eklenince Tahran yönetimi bir açıklama yaptı. Ülkenin artık nükleer anlaşma kapsamında belirlenen sınırlara uymayacağı duyuruldu. ABD'nin yalnızlaştırma politikasına ek olarak ekonomik yaptırımlarına dahi boyun eğlemeyen İran'ın bu süreçte neler yaşadığına mercek tuttuk.