ABD ve Fransız gemileri Yunanistan'a destek için mi geliyor?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Doğu Akdeniz'de siyasi ve askeri diplomasiyi ince bir çizide devam ettiren Türkiye, Libya ile varmış olduğu mutabakat çerçevesinde Akdeniz'in batısındaki haklarını resmiyete döktü.

Bunun üzerine konuyu önce Libya, ardından Avrupa Birliği (AB) ile görüşen Yunanistan, yarın Londra'da başlayacak olan NATO Liderler Zirvesi'nde de 'Türkiye-Libya' mutabakatını gündeme getirmeye çalışacak.

Doğu Akdeniz'deki enerji paylaşımında Türkiye'yi saf dışı bırakmak isteyen Yunanistan'ın, ABD ve Fransa'nın çok önceden belirlenen programlar kapsamında Akdeniz'e göndereceği uçak gemilerini 'manipülasyon aracı' olarak kullanma ihtimali ortaya çıktı.

Konuya ilişkin ulaştığımız Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, ABD'ye ait USS Harry Truman uçak gemisi ve Fransız Charles De Gaulle uçak gemisinin planlanan faaliyetleri kapsamında Akdeniz'de olacağına işaret ederek Yunanistan'ın kendisine 'destek' gibi gösterme ihtimaline dikkati çekti.

ABD'ye ait USS Harry Truman uçak gemisi, kısa süre önce Beyaz Saray'ın talimatıyla 6 ay aradan sonra ilk kez Basra Körfezi'ne hareket etti. Aynı şekilde Fransız Charles De Gaulle UG da 1 yıl önce planlayan faaliyetleri kapsamında Ocak 2020'nin 2'inci yarısından itibaren 1 aylık görev için Doğu Akdeniz'e gelmeye hazırlanıyor.

Türkiye ve Libya arasında imzalanan "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile Akdeniz'İn batısında meşru sınırlarını çizen ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasını belirleyen Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin planlarını altüst etti.

Tüm bu gelişmelerin üzerine ABD ve Fransa'nın Doğu Akdeniz'e uçak gemisi göndermesi Yunanistan medyasının bir 'algı' oluşturma ihtimalini ortaya koydu.

Türkiye Doğu Akdeniz'de sondaj ve arama çalışmalarına devam ediyor.

  • GZT'nin ulaştığı Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, Yunan ve Rum medyasının çok önceden planlanan Akdeniz programını sanki bu ülkelerin kendilerine bir desteğiymiş gibi göstermeye çalışacağına dikkati çekti.

Yunanistan'ın, Türkiye ve Libya'nın yapmış olduğu mutabakattan sonra rahatsızlığını acıkça dile getirmesinin ardından ABD ve Fransız gemilerini 'Yunanistan'a destek, Türkiye'ye gözdağı' gibi kullanma ihtimalinin gerçeği yansıtmayacağını belirten Turan Oğuz, kirli propaganda başlamadan uyarıda bulundu.

ABD gemisi Doğu Akdeniz'e neden geliyor?

"ABD'nin USS Harry Truman uçak gemisi Basra Körfezi'ndeki USS Abraham Lincoln uçak gemisi ile görev değişimi için bu hafta sonu Akdeniz’e girecek ve yaklaşık 1 hafta seyir edecektir." diyen Turan, Fransız Charles De Gaulle uçak gemisinin de 1 yıl önce planlanan faaliyetler kapsamında Akdeniz'e geleceğinin altını çizdi.

Normal sürecin normal seyrinde devam ettiğini söyleyen Turan, Yunanistan'ın gelen iki gemi nedeniyle Türkiye'yi tehdit etmek isteyeceklerinin istihbaratını aldığını söyledi. Dezenformosyonun önüne geçmek için kişisel Twitter hesabından da açıklama yaptığını belirtti.

Konuya ilişkin GZT'nin sorularını cevaplayan Turan şöyle konuştu:

"ABD gemisinin standart rotası, Atlantik'i geçerek Cebelitarık'tan Akdeniz'e geliyor. Kızıldeniz'den aşağı iniyor ve dönerek Basra Körfezi'ne giriyor. Her zaman böyle yaptı yine standart, rutin destinasyonunu takip edecektir. Bizimle hiçbir ilgisi yok. Aynı şekilde Charles De Gaulle de 1 yıl önceden belirlenen bir programdı. Ocak ayında gelecek ve 1 aylık programını tamamyarak geri dönecek.

Yunanistan'ın, Libya ile yapmış olduğumuz anlaşma, Kıbrıs çevresinde yapmış olduğumuz araştırma ve sondajlar sonrası 'ABD bize kendi uçak gemileriyle destek veriyor' demesini önlemek için önleyici bir bildiri yayınlamak istedim."

Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı'ndan bir kare.

Türkiye'ye 'Akdeniz' yaptırımı mümkün mü?

Yunanistan'ın bu gelişmelerin ardından çalışmalara başladığına işaret eden Turan Oğuz, "İlk olarak Libya'nın elçisini dışişlerine çağırarak 'bizimle de işbirliği yapın' dedi. İkincisi Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis bu durumu Avrupa Birliği'ne (AB) şikayet edeceğini söyledi. Ve yarın gerçekleşecek NATO Liderler Zirvesi'ne de bu olayı getirmesi, NATO'dan konuya ilişkin bir 'yardım' istemesi bekleniyor." dedi.

Türkiye Doğu Akdeniz'de atağa kalktı: Libya ile mutabakat ne anlama geliyor?
Dünya Politika