ABD'de kiliseye silahlı saldırı: İki kişi öldü, bir kişi yaralandı

HABER MASASI
Abone Ol

ABD'nin Alabama eyaletindeki bir kiliseye akşam saatlerinde düzenlenen silahlı saldırıda iki kişinin hayatını kaybettiği, bir kişinin ise yaralandığı bildirildi.

ABD'nin Alabama eyaletinde kiliseye düzenlenen silahlı saldırıda iki kişi öldü, bir kişi yaralandı. Saldırıya ilişkin bir kişi gözaltına alındı.

Üç kişi vuruldu

Alabama polisinin yaptığı açıklamaya göre, Burmingham kentindeki St. Stephens Episcopal Kilisesine yerel saatle 18.00 sularında düzenlenen silahlı saldırıda kilise içinde bulunan üç kişi vuruldu.

Vurulan kişilerden birinin hayatını kaybettiğini belirten polis yetkilileri, diğer iki kişinin ise yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını kaydetti. Hastaneye kaldırılan yaralılardan biri de öldü. Saldırıda ölü sayısı ikiye yükseldi.

Polis, saldırıyla ilgili olarak bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

ABD silah saldırılarına neden engel olamıyor?
Salı günü gerçekleşen Teksas saldırısı, Amerika'nın silah politikalarını yeniden gündeme taşıdı. Anayasayla korunan silah bulundurma hakkı ülkede silaha erişimi kolaylaştırıyor. Ancak toplu saldırıları da beraberinde getiriyor. Kısıtlayıcı yasaların gelmesi gerektiği yıllarca tartışılsa da sorun henüz çözülmüş değil. ABD neden silah saldırılarına engel olamıyor? 59 saniyede anlattık.

ABD'deki okul saldırılarını kimler, nasıl ve neden düzenliyor?
Bireysel silahlanma ABD'nin uzun yıllardır fikir birliğine varamadığı konuların başında geliyor. Son olarak geçtiğimiz ay şahit olduğumuz Teksas'ta yaşanan saldırıda aynı sınıftan 19 çocuk hayatını kaybetti. Dünyada mevcut sivil silah sayısının 857 milyon olduğu tahmin edilirken bunun 393 milyon adeti ABD'de bulunuyor. Her 100 kişiye 120,5 silah düşerken her 100 bin kişiden 4'ü silah şiddeti nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bireysel silahlanmanın önüne geçecek kanuni bir düzenleme yok. Özellikle okul saldırılarının önüne geçebilmenin birinci şartı ise bireysel silahlanmaya belli başlı kurallar getirilmesi olarak gösteriliyor. ABD'nin dünyada her yıl toplu silahlı saldırı görülen tek ülke olması bu kuralların ne kadar gerekli olduğu konusunda önemli bir veri olarak karşımıza çıkarken önemli bir çoğunluk da silahlanmanın bir hak olduğunu savunuyor. Öyle ki dünyada silah taşıma veya bulundurmanın anayasal hak olarak görüldüğü üç ülkeden biri ABD.