ABD'de yeni araştırma: Ağır çalışma koşulları çalışanların ruh sağlığını olumsuz etkiliyor

HABER MASASI
Abone Ol

ABD'de yapılan bir araştırmada 'ağır çalışma koşulları'nın 18 ila 64 yaş arasındaki çalışanların ruh sağlığını olumsuz etkilediği tespit edildi.

CNN'in haberine göre, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), 2021'de çalışma koşullarının çalışanların psikolojisine etkisini araştırdı.

CDC'nin hazırladığı raporda, esnek olmayan çalışma koşullarıyla gece çalışma ve değişen çalışma programlarının, çalışanların sosyal ve mesleki ilişkilerini olumsuz etkileyen psikolojik sorunları artırarak ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediği vurgulandı.

Raporda, gündüz çalışanların yüzde 2,3'ünde psikolojik rahatsızlık gelişirken bu oran, gece çalışanlarda yüzde 4,8, değişen çalışma programları bulunanlarda ise 3,9 olarak belirlendi.

Çalışma programları öngörülebilir olmalı

Mesai çizelgelerini değiştirmekte zorlanan kişilerdeki stres gelişim oranı yüzde 4,2 olarak öne çıkarken daha esnek mesai koşullarında çalışanlarda ise bunun yüzde 2,2 olduğu görüldü.

Psikolojik sorunu bulunurken çalışan kişilerde daha ciddi ruh sağlığı problemi gelişme oranı yüzde 5,8 olurken, bu dönemde çalışmak zorunda kalmayan kişilerde bu oran yüzde 1,9 oldu.

Araştırmacılardan Psikolog Dennis Stolle, konuya dair yaptığı değerlendirmede "İnsanlar neler olacağını bilemediğinde ve olaylarda kontrolleri bulunmadığında bu durum, kaygı bozukluğu ve stres seviyelerinin artmasına yol açar" ifadesini kullandı.

Stolle, insanların hayatlarının kontrolleri dışındaymış gibi hissetmemeleri için çalışma programlarının öngörülebilir olması gerektiğini kaydetti.

Ayrıca, Stolle, çalışanların acil durumlarla ilgilenebilmeleri için de daha esnek çalışma koşullarına sahip olmalarının önemini vurguladı.

Yeni karar: Haftada dört gün çalışacaklar
Jurnal.ist

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yargıtay'dan emsal fazla mesai kararı
Jurnal.ist

Çalışma günleri nasıl belirlendi?
Dünya'nın dört bir yanında standart olarak kabul edilen çalışma saatlerinin aslında Ford'a dayanan bir tarihi var.
Sebep tamamen Henry Ford ile ilgili. Aslında iyi olmuş bile diyebiliriz. 1926'da Ford Motor Company'de haftalık mesaiyi altı günden beş güne düşürdü. Günlük çalışma süresini de dokuzdan sekiz saate düşürdü. Görüldü ki iki günlük hafta sonu tatili çalışanlardaki verimi artırdı ve bu durum dünyada yayılarak günümüzde çalışma hayatının standartı haline geldi.