ABD'den tartışmalı silah kararı: Öğretmenler eğitim alacak

HABER MASASI
Abone Ol

ABD Washington'da federal düzeyde görüşülen tasarılar silahlı saldırılara yol açan sebepleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Ohio eyaletinde yürürlüğe giren bir yasa ise bunun yerine savunmayı güçlendirmeyi amaçlıyor. Öğretmenlerin silahlanmalarını kolaylaştıran tasarı, vali tarafından imzalanarak yasalaştı.

ABD'deki silahlı saldırılar başkent Washington'ın ana gündem maddelerinin başında geliyor.

10 Cumhuriyetçi Senatör bireysel silahlanmanın azaltılması için tasarı yazılmasını prensipte kabul etti.

Tasarıda; güvenlik soruşturmasının sıkılaştırılması, silah satın alma yaşının 21’e yükseltilmesi, akıl sağlığı programlarının desteklenmesi gibi maddelerin yer alması bekleniyor.

Cumhuriyetçi senatörler desteği sürdürürse tasarının birkaç haftada yasalaşması söz konusu olacak.

Öğretmenler silah eğitimi alacak

Washington'da federal düzeyde görüşülen tasarılar silahlı saldırılara yol açan sebepleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Ohio eyaletinde yürürlüğe giren bir yasa ise bunun yerine savunmayı güçlendirmeyi amaçlıyor.

TRT Haber'den Tuna Şanlı'nın haberine göre, öğretmen ve okul görevlilerinin silahlanmalarını kolaylaştıran tasarı, Ohio Valisi Mike DeWine tarafından imzalanarak yasalaştı.

Yasa, yerel okul kurulunun belirleyeceği öğretmen ve okul çalışanlarının 18 saat genel eğitim ve 2 saat tabanca eğitimi alarak silah sahibi olabilmesini öngörüyor.

Temelde silahlı saldırıları durdurmak yerine savunma için daha çok silah satışını öngören yasa, okul kurulları ve sendikalar tarafından desteklenmiyor.

ABD'deki okul saldırılarını kimler, nasıl ve neden düzenliyor?
Bireysel silahlanma ABD'nin uzun yıllardır fikir birliğine varamadığı konuların başında geliyor. Son olarak geçtiğimiz ay şahit olduğumuz Teksas'ta yaşanan saldırıda aynı sınıftan 19 çocuk hayatını kaybetti. Dünyada mevcut sivil silah sayısının 857 milyon olduğu tahmin edilirken bunun 393 milyon adeti ABD'de bulunuyor. Her 100 kişiye 120,5 silah düşerken her 100 bin kişiden 4'ü silah şiddeti nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bireysel silahlanmanın önüne geçecek kanuni bir düzenleme yok. Özellikle okul saldırılarının önüne geçebilmenin birinci şartı ise bireysel silahlanmaya belli başlı kurallar getirilmesi olarak gösteriliyor. ABD'nin dünyada her yıl toplu silahlı saldırı görülen tek ülke olması bu kuralların ne kadar gerekli olduğu konusunda önemli bir veri olarak karşımıza çıkarken önemli bir çoğunluk da silahlanmanın bir hak olduğunu savunuyor. Öyle ki dünyada silah taşıma veya bulundurmanın anayasal hak olarak görüldüğü üç ülkeden biri ABD.


ABD’de silah almak kolay mı?
ABD'nin Teksas eyaletinde gerçekleşen okul saldırısında 21 kişi hayatını kaybetti. ABD'deki toplu silahlı saldırılara baktığımızda son 20 yılda yaklaşık 2000 kişinin öldüğünü veya yaralandığını görüyoruz.
Peki bunda, ABD'de silah sahibi olma kolaylığının etkisi olabilir mi?
Öncelikle ülkede silah fiyatları oldukça makul. Yaklaşık 200 dolara tabanca sahibi olmak mümkün.
2017'de Populus tarafından yapılan bir araştırma ABD vatandaşlarının yüzde 40'ının ya silahlarının olduğunu ya da silah olan bir evde yaşadıklarını söylüyor.
Silah satın almak da birçok eyalette oldukça kolay. Ehliyet ile dükkana gidip; raftan istenen silahı seçip form doldurup yalnızca iki dakikalık bir sabıka kaydı kontrolü sonrası silah sahibi olabilmek mümkün.
Silah satın almayı bir standarda bağlamayı öneren 'background check' yasasının iki yıldır senatörlerin önünde olduğunu ve asla imzalanmadığını da hatırlatalım.