AB’den Google’a soruşturma: Haber siteleri bilinçli olarak geri mi itiliyor?

HABER MASASI
Abone Ol

Avrupa Birliği Komisyonu, Google’ın haber sitelerini arama sonuçlarında bilinçli olarak alt sıralara düşürdüğü iddialarını incelemeye aldı. Şirketin Dijital Pazarlar Yasası kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal edip etmediği araştırılacak.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Google hakkında Dijital Pazarlar Yasası’nda (DMA) yer alan kurallara uyup uymadığına dair resmi bir soruşturma başlattı. Komisyon, teknoloji devinin arama sonuçlarında haber yayıncılarına adil ve ayrımcı olmayan koşullar sunup sunmadığını değerlendirecek.

Arama sonuçlarında adil rekabet tartışması

Soruşturma, özellikle Google’ın “site itibarını kötüye kullanma politikası” adı altında haber kuruluşlarının içeriklerini arama sonuçlarında geriye ittiği yönündeki iddialara odaklanıyor. Komisyon, bu politikanın yayıncıların internet üzerindeki görünürlüğünü ve gelir modellerini olumsuz etkileyip etkilemediğini inceleyecek.

Yayıncıların özgürlüğü ve işbirlikleri mercek altında

AB, Google’ın içerik sağlayıcılarının web sitelerini alt sıralara indirmesinin, medya kuruluşlarının üçüncü taraflarla işbirliği yapma ve yenilik geliştirme özgürlüklerini kısıtlayıp kısıtlamadığını araştırıyor. Bu durum, Avrupa genelinde dijital medyanın rekabet gücü açısından önemli bir test olarak görülüyor.

Gıda zehirlenmesi faciası: Küçük kardeşler hayatını kaybetti
Jurnal.ist

AB kurallarına uymayanlara ağır cezalar

Avrupa’da faaliyet gösteren büyük dijital platformlar, Dijital Pazarlar Yasası çerçevesinde sıkı düzenlemelere tabi tutuluyor. AB kurallarını ihlal eden teknoloji şirketlerine milyarlarca euroluk para cezaları kesilebiliyor. Google’ın soruşturma sonucunda benzer bir yaptırımla karşı karşıya kalıp kalmayacağı ise önümüzdeki dönemde netleşecek.