Abe, 'Doğu Türkistan'a yapılan zulümleri gündeme getiren ilk lider olmuştu

HABER MASASI
Abone Ol

Bugün suikast sonucu hayatını kaybeden Şinzo Abe başbakanlık döneminde Çin'in Siçuan kentinde düzenlenen Asya'nın en büyük üç ekonomisi Çin, Japonya ve Güney Kore liderlerini bir araya getiren zirve sonrası Doğu Türkistan için açıklamalarda bulunmuştu.

Gerek üçlü görüşmede gerek baş başa görüşmelerde diyaloğa devam edilmesi gerektiğini söylediğini belirten Abe, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi sırasında Doğu Türkistan bölgesindeki insan hakları konularını gündeme getirdiğini ifade etmişti.

Ayrıca Abe, Şi Cinping ile görüşmesinde Pekin'i Doğu Çin Denizi'nde barış, işbirliği ve dostluk için çalışmaya çağırdığını söylemişti.

Abe sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güney Çin Denizi, Hong Kong ve Doğu Türkistan insan hakları (ihlalleri) durumunu konuştuk. Daha fazla diyalog olmalı, çünkü zorluklar var. Japonya ile Çin arasındaki ilişkilerin daha fazla olgunluğa kavuşmuş olmasını istiyorum. Öyle bir olgunluk ki uluslararası standartları karşılasın"

Çin'in Doğu Türkistan'daki soykırımı, hazırlanan raporla kanıtlandı
Çin'in Doğu Türkistan'da azınlık gruplara karşı uyguladığı faaliyetleri hakkında ilk bağımsız rapor yayınlandı. Strateji ve Politika Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda, Çin'in Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ndeki tüm hükümleri ihlal ettiği madde madde gözler önüne serildi.

Siyasi analistler, Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmede Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerini gündeme getiren ilk lider olduğunu belirtmişti

Tokyo hükümeti, Uygur insan hakları aktivisti Rabia Kadir'in 28-29 Haziran'da Japonya'nın Osaka kentinde gerçekleştirilen G-20 Zirvesi sırasında ülkeye gelmesine izin vermişti.

Ayrıca Japonya, Çin'in tüm diplomatik girişimlerine ve itirazlarına rağmen vize verdiği Rabia Kadir'in G-20 liderler zirvesi sırasında burada basın toplantısı yapmasına müsaade etmişti.

Sosyal Medya: 21. yüzyılın en büyük soykırımı nasıl gerçekleşiyor?