"Acıyı değil, huzuru yansıtırdı": Günlük dizilerin atası Ferhunde Hanımlar

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Bugün Ankara deyince akla gelen ilk şeylerden biri günlük diziler ise, bunun sebebi; 6 sezon boyunca evlerimize huzuru ve neşeyi tüm doğallığıyla yansıtan Ferhunde Hanımlardı.

Ferhunde Hanım ve kızlarının her ailede rahatlıkla görülebilecek olaylarının en sıcak ve en yalın haliyle işlendiği dizide, biz bilmesek de birçok sahne doğaçlama çekilmişti. Belkide bu yüzdendir ki; izleyici tarafından benimsenmesi zor olmamıştı.

1. Bu müziği duyduk mu geçerdik TRT ekranlarına
Buram buram nostalji koktuğu doğrudur. :)
2. Müjgan ve Nevzat bir kız kardeş kadar birbirlerine yakınlardı
Öyle ki gerçek hayatta da böyleydiler. Ayrıca sahneden de anlaşılacağı üzere çoğu kısım doğaçlama ilerliyor ve hiç de çiğ durmuyor
3. Melek Baykal oyunculuğu diye de bir gerçek vardı bu dizide

Baykal dizide babasını oynayan Baykal Saran ile ilgili bir anısını da şöyle anlatır: Baykal ağabeyin ismi Baykal, benim soyadım da Baykal. Bir gün yanına gittim biz akraba oluyoruz dedim, nasıl oluyor o kızım dedi. O an yaptığımı fark ettim ve geri döndüm. Böyle de bir tatlılık ve muzurluk hakimmiş set ortamında.

4. Her ailede bulunabilecek bir abla; huysuz ve tatlı kadın Suzi
Ferhunde Hanımın biricik kankası Suzi; iğneleyici lafları, kızlar üzerinde kurduğu hakimiyetiyle ailenin bir numaralı ismiydi. Siz ne yaparsanız illa ki ona bir kulp bulan, sevmekten asla vazgeçemeyecekleriniz'den yani
Her ailede bulunabilecek bir abla; huysuz ve tatlı kadın Suzi
5. Mizah dediğin her konuyu içerisinde barındırabilmeliydi
Dram işlenecekse o da komedi sanatıyla yapılırdı. Bugün ki günlük dizilerin bu konuyu işleme şekliyle bir kıyaslayın kaliteyi görün
6. Okuldan yeni mezun olanların ilk projesiydi

Simge Selçuk da bunlardan biriydi. Kim mezun olur olmaz böyle bir ekip ile oynamak istemezdi ki. İkinci konservatuar gibi.

7. Ufak şeylerden bile mutlu olan bir aile

Her ailede var olan torunun yarattığı sıcaklık ve mutluluk bu dizide de en yüksek dozda her detayıyla işlenir.

8. Baykal Saran'da dedemizi, babamızı görmez miydik?
Gerçekte de evli olan Beyhan - Baykal Saran çiftinin doğallığı, kızların babalarını görünce sundukları yaklaşımlar ile güzel ve huzurlu bir aile buluşmasını ekranlarda izledik
9. Ailenin yakışıklı damadı: Tamer Karadağlı
Ankaralı bir oyuncu olan Tamer Karadağlı ilk kez Ferhunde Hanımlar'da rol almıştır. Tam 1200 bölüm Selçuk karakterini canlandırmıştı. Kuşkusuz onunla birlikte neredeyse dizinin tüm oyuncuları İstanbul projelerinde de rol alıyor artık, hem de tiyatro çalışmalarını hiç bırakmadan.
10. Son söz...
Kuşkusuz onunla birlikte neredeyse dizinin tüm oyuncuları İstanbul projelerinde de rol alıyor artık, hem de tiyatro çalışmalarını hiç bırakmadan. Zaten onları bir araya getiren de Ankara Devlet Tiyatrosu sahneleri değil miydi? Günlük dizi kavramını bizlerle tanıştırıp; bugün ki günlük diziler gibi acıyı ve şiddeti değil, huzuru ve mutluluğu "her ailede yaşanabilecek olayları" en doğal ve yalın haliyle ekranlara sunan Ferhunde Hanımlar dizisini unutmak ne mümkün.
11. Bonus: Ferhunde Hanımlar ekibi "Melek" programında