Adını daha önce duymadığınız en ölümcül hastalık: Sepsis

CİHAN DAMLA
Abone Ol

"Yedi kere kalbim durmuş. Yaşayıp yaşamayacağım belli değilmiş." diyen Patrick, dünyanın en ölümcül hastalığına yakalandı.

Patrick Kane, daha 9 aylıkken yüksek ateşten dolayı ağladığında annesi aile hekimini aramış. Aile hekimine durumu anlattığında Calpol almasını söylemiş. Doktorun bu önerisini dikkate almayan anne, oğlunu hastaneye götürmüş. Acilde kontrol edildiğinde oğlunda çoklu organ yetmezliği olduğu görülmüş. Üç buçuk ay Londra'daki St. Mary's hastanesinde kalan Patrick, bebek iken sağ dizinden aşağısını, sol kolunu ve sağ elindeki parmakları kesilerek sepsisten kurtarıldı. Bugün Edinburgh'da bir üniversitede biyokimya okuyan Patrick'in bebekliğinde yakalandığı hastalık kan zehirlenmesi adıyla da bilinen sepsisti. Patrick, "Ya sepsis olan birini tanırsınız ya da bu hastalığı hiç duymamışsınızdır" diyor.

Sepsis nedir?

Enfeksiyonla tetiklenen sepsis hastalığında esas sorun bağışıklık sistemine aşırı yüklenilmesi. Sepsis herhangi bir enfeksiyonla başlayabilir, bir kesik veya böcek ısırığıyla bile. Normalde bunlardan biri başınıza geldiğinde bağışıklık sisteminiz devreye girip enfeksiyonun yayılmasını önler ve onu yok eder.

Fakat enfeksiyon vücutta hızlıca yayılmayı başarırsa, bağışıklık sistemi buna çok büyük bir tepki gösterir. Bu tepki vücutta yıkıcı sorunlar yaratır, septik şok, organ yetmezliği ve hatta ölüm gibi sonuçlara yol açar. İngiltere'de her yıl 44 bin kişi bu yüzden yaşamını yitiriyor.