Apple'ın geri dönüşüm robotu Avrupa'da hizmete başladı

HABER MASASI
Abone Ol

Geçtiğimiz sene düzenlenen WWDC etkinliği sırasında tanıtılan geri dönüşüm robotu Liam, Avrupa'daki iPhone 6'ları parçalamaya başladı. Geri dönüşümü sanat eserine çeviren Apple, Liam'ın tüm detaylarını yayınladığı videoyla gösteriyor.

Apple, her yıl düzenlediği sonbahar etkinliğiyle birlikte geliştiricilere yeni teknolojileri ve ekosistemi tanıtıyor. Bu kapsamda geçen yıl WWDC esnasında iPhone'ların geri dönüşümünden sorumlu olan Liam robotu gösterilmişti. Özellikle akıllı telefon, tablet ve benzer elektronik cihazlardaki milyarlarca satış rakamı düşünüldüğünde geri dönüşümün önemi daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.
iPhone'daki tüm vidalar tek tek sökülerek özel bir boru sistemiyle ayrıştırılıyor.

Eski iPhone'lardaki bileşenleri geri kazandıran Liam, Avrupa'da da hizmete başladı ve şu anda Kaliforniya ve Hollanda'da bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre iPhone 6 baz alındığında bir robot yılda toplam 1.2 milyon adet iPhone'u parçalayıp, bileşenleri ayıklayabiliyor. İki robot olduğu için bu rakam ikiyle çarpıldığında aslında yılda toplam 2.4 milyon iPhone'un geri dönüşümü gerçekleştirilebiliyor.
Vidalar, SIM kart aparatları, telefonun gövdesi ve diğer tüm bileşenler bu geri dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor.

Doğal olarak daha fazla Liam, daha fazla iPhone'un geri dönüştürüleceği anlamına geliyor. Yalnızca geçen yıl satılan iPhone sayısının 211 milyon adet olduğunu düşünmek geri dönüşüm robotlarının önemini anlamak için yeterli.

Apple'ın açıkladığı istatistiklere göre her 11 saniyede bir iPhone 6 parçalarına ayrılıyor ve bundan 190 kilogram alüminyum, 80 kilogram bakır, 0.13 kilogram altın, 0.04 kilogram platinyum, 0.70 kilogram gümüş, 5.5 kilogram kalay geri dönüştürülüyor. Üstelik 2.4 kilogramlık az bulunan element de yine geri dönüşüm kapsamında.
0. iPhone nasıl geri dönüştürülür?