ATM'ler mikrop yuvası: Merkez Bankası paraları karantinaya aldı

HABER MASASI
Abone Ol

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler her geçen gün artıyor. Koronavirüse evde kalma süreci sürerken, mikrop yuvası olan paralar Merkez Bankası tarafından karantina altına alındı.

Merkez Bankası, Türkiye genelindeki tüm banknotlar için karantina uygulaması başlattı. Banknotlar en az 7 gün süre ile izole edilmiş alanlarda bekletiliyor. Daha önce dolaşıma sokulmamış banknotların kullanılmasına ağırlık verildi.

İzole alanlarda bekletme

Ekonomide alınan bir dizi tedbirin yanı sıra mikrobun en çok barınma ihtimalinin olduğu paralar için de önlem alınmaya başlandı. Merkez Bankası, ilk günden itibaren paralar için sıkı tedbirler almaya başladı. Tüm ödemelerde ağırlıklı olarak daha önce dolaşıma sokulmamış banknotlar kullanılıyor.

Dünyada banknot basma fikri nasıl oluştu?​
Bağımsızlığın önemli sembollerinden biri olan banknot basma işlemi, gelişmiş teknoloji ve yüksek maliyet gerektiriyor. Bazı ülkeler kendi merkez bankasında para bastırırken bazıları ise başka ülkelerde bastırıyor. Son günlerde Korona salgınıyla banknot basma konusu pek çok ülkenin gündeminde yer alıyor.

ATM'lerde QR kodla para çekiliyor

Öte yandan ATM'lerde de önlemler artırıldı. Birçok ATM'de QR kodla para çekme dönemi başladı. Böylelikle vatandaş tuşlara dokunmadan ATM'lerden parasını çekebiliyor. Türkiye genelindeki tüm ATM'lerin de ortak ATM olması için çalışmalar da yapılıyor.

Benzer uygulama Çin'de de yapılmıştı

Saçılan paralara "korona" korkusuyla kimse dokunmadı
Çin'in Xi'an kentindeki bir metro istasyonunda kimliği belirsiz bir kişi tarafından etrafa saçılan kağıt paralara koronavirüs korkusuyla kimse dokunamadı. Yolcular o anları kameraya almakla yetindi.

Çin Merkez Bankası, hastalığın daha da yayılmasını engellemek için kullanılmış banknotları karantina altına aldığını duyurmuştu.

Banknotlar, X-ray ışınları veya yüksek ısıyla dezenfekte edildikten sonra 7 ila 14 günlüğüne kasalarda tutulacak. Konuya ilişkin açıklama yapan bankanın başkan yardımcısı Fan Yifei, karantina süresinin her bölge için farklı olacağını, salgın seviyesinin ciddiyetinin belirleyici olacağını ifade etmişti.

Gözlem süresi dolduktan sonra banknotlar tekrar dolaşıma girecekti ve Çin'de bölgeler arasında nakit para akışı da askıya alınmıştı.

Koronavirüse Karadeniz usulü çözüm: Paraları suda kaynatıyor
Jurnal.ist

Bilim Kurulu üyesinden ATM uyarısı: Dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın
Jurnal.ist