Avrupa Birliği ilk kez 'para yok' dedi, İtalya karıştı

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

Avrupa Birliği tarihinde bir ilk yaşandı. AB Komisyonu ilk kez Birlik ülkelerinden birinin bütçesini kabul etmedi. İtalya'nın 2019 yılı bütçesi "eşi benzeri görülmemiş" bir şekilde AB kurallarını çiğnediği için geri çevrildi. İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, ülkesinin 2019 bütçesinin Avrupa Komisyonu tarafından reddedilmesine kararına sert tepki göstererek "Noel'e kadar istedikleri gibi mektup gönderebilirler, bütçe değişmeyecek" dedi. AB Komisyonunun İtalyan üyesi Angelo Ciocca da AB Komisyonunun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Komiseri Pierre Moscovici'nin toplantı notlarını ayakkabısıyla ezerek alınan karara tepki gösterdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İtalya'nın 2019 taslak bütçe planını birliğin mali kurallarına ciddi uyumsuzluk içerdiği gerekçesiyle reddetti. Red gerekçesi olarak bütçe planının birliğin mali kurallarına ciddi uyumsuzluk içermesi gösterildi.

AB Komisyonu 2013 yılından bu yana üye ülkelerin bütçelerini geri çevirme yetkisine sahip.

Reddedilen bütçe planının gerekli düzeltmeler yapılarak 3 hafta içinde AB Komisyonuna yeniden sunulması gerektiği belirtilen açıklamada, İtalya'nın gelecek yıl vereceği bütçe açığını düşürmesi gerektiğine işaret edildi. Bu gerçekleştirilmezse İtalya'ya disiplin yaptırımı uygulanacağı öğrenildi.

Kaynak: Euronews


Komisyon Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovski, İtalya'nın borcunun 2017 yılında GSYH'ya oranının yüzde 131.2 olduğunu aktardı. Bu oranla İtalya Avrupa'nın en yüksek ikinci borcuna sahip oldu.

İtalya’dan alınan karara sert tepki: Bütçe değişmeyecek

İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, ülkesinin 2019 bütçesinin Avrupa Komisyonu tarafından reddedilmesine sert tepki gösterdi. Salvini, Avrupa Birliği (AB) tarihinde ilk kez yaşanan bütçe reddi karşısında "Noel'e kadar istedikleri gibi mektup gönderebilirler, bütçe değişmeyecek" yanıtını verdi.

İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini

Fotoğraf: Reuters


AB'nin tasarıda değişiklik isteğini 'İtalya ekonomisine saldırı' olarak nitelendiren Başbakan Yardımcısı, "Eğer böyle tokat sallamaya devam ederlerse, AB'ye gönderdiğimiz kaynakları daha çok İtalyanlar için harcama isteğim doğar" ifadesini kullandı.

İtalyan üye AB komiserinin notlarını ayakkabısıyla ezdi

AB'nin İtalya'nın 2019 taslak bütçe planını reddetmesine sinirlenen İtalyan üye Angelo Ciocca, AB Komisyonunun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Komiseri Pierre Moscovici'nin toplantı notlarını ayakkabısıyla ezerek tepki gösterdi.

AB Komisyonunun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Komiseri Pierre Moscovici

Fotoğraf: Reuters

Olayı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Ciocco, "Strazburg'da (İtalyan malı bir ayakkabı ile) Moscovici'nin yazdığı İtalya karşıtı yalan dağlarının üstüne bastım. İtalya saygıyı hak ediyor ve biz başımızı eğmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ciocco'nun hareketine şaşırdığını söyleyen Moscovici ise yine sosyal medya hesabı üzerinden verdiği yanıtta şunları kaydetti:

  • "Notlarımı (masanın üzerinden) toparlayan bir parlamento görevlisi olduğunu sanıyordum. Hayır, bir milletvekiliydi. Karar ve metinleri ayakkabısıyla ezenler ne demokrasiye ne kurumlara ne de kurallara saygı duyuyor. Görevlerine bile saygıları yok."


L’épisode de la « chaussure 👞 made in Italy » est grotesque. Au début on sourit et on banalise parce que c’est ridicule, puis on s’habitue à une sourde violence symbolique, et un jour on se réveille avec le fascisme. Restons vigilants! La démocratie est un trésor fragile

Moscovi, İtalyan Avrupa parlamenterine "Bir provakatör, daha açık konuşmam gerekirse bir faşist" diyerek tepkisini sürdürdü