Avrupa Parlamentosu'ndan Venezuela kararı: Guaido tanınacak

HABER MASASI
Abone Ol

Avrupa Parlamentosu (AP),Venezuela'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden muhalif lider Juan Guaido'yu tanıma kararı aldı.

Avrupa Parlamentosu’nun Brüksel'deki "Venezuela'da durum" başlıklı oturumunda dün Latin Amerika ülkesindeki gelişmeleri görüşen üyeler, bugün karar tasarısını oyladı.

Oylama sonucunda, "Guido'yu Venezuela Anayasası'nın 233'üncü maddesi doğrultusunda geçici devlet başkanı olarak tanıyan" tasarı 104'e karşı 439 oyla kabul edildi.

Tasarıda, "ülkedeki mevcut yönetime insan hakları ihlallerine bir an önce son verilmesi" çağrısında bulunuldu. Avrupa Parlamentosu'nun kararı yasal olarak bağlayıcı olmamakla birlikte, Maduro hükümetinin üzerindeki baskıyı arttıracak sembolik bir adım olarak görülebilir.

Karar ayrıca, Avrupa Birliği'nin Venezuela'da yaşanan krizde alacağı pozisyon konusunda bir sinyal niteliğinde.

İspanya, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Portekiz 8 gün içinde seçim yapılmazsa Guido'yu devlet başkanı olarak tanıyacaklarını duyurmuştu. Maduro ise ‘Avrupa Birliği bize ültamatom veremez’ şeklinde konuştu. Avrupa Birliği'nin Maduro'ya verdiği süre Pazar günü dolacak.

Venezuela krizinde son durum ne?

  • ABD ve 20'den fazla ülke Guidó'ya destek verdi.
  • Venezuela’nın seçilmiş devlet başkanı Maduro'ya Rusya, Çin ve Türkiye destek veriyor.
  • Washington, Pazartesi günü Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'ya ambargol koymuştu.
  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da Twitter'da işletmelere yönelik yaptığı açıklamada "Maduro mafyası tarafından halktan çalınan altın, petrol ve diğer Venezuela varlıklarına el sürmemeleri" çağrısında bulunmuştu.
  • Rus yetkililer, Maduro'nun korunması için bu ülkeye paralı askerler gönderildiği iddiasını reddetti.
  • Bu arada Meksika ve Uruguay, 7 Şubat'ta Uruguay'ın başkenti Montevideo'da, krizi almak üzere bir "tarafsız ülkeler" konferansı yapılmasının planlandığını açıkladı.
  • ABD'li yetkililer daha önce, Venezuela'daki krizin çözümü için "tüm seçeneklerin masada" olduğunu söylemişti; ancak Kanada dahil 14 ülkeden oluşan Lima Grubu ülkeleri krize barışçıl bir çözüm bulunması çağrısı yaptı ve ülkeye herhangi bir askeri müdahaleye karşı olduklarını vurguladılar.