BAE'nin 'Vega' füzesi okyanusun ortasına düştü

HABER MASASI
Abone Ol

Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait, ticari amaçlı uzaya gönderilen füze kalkıştan kısa bir süre sonra kayboldu. Avrupa Uzay Ajansı tarafından üretilen Vega füzesinin Atlas Okyanusu'na düştüğü tahmin ediliyor.

Uzaya, Soyuz füzesi de dahil olmak üzere ticari amaçla füze gönderen Arianespace'in verdiği bilgiye göre, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait bir askeri uyduyu taşıyan Vega füzesi, Fransız Guyanası'ndan Çarşamba akşamı fırlatıldı.

Füzenin Atlas Okyanusu'na düştüğü tahmin ediliyor.

Soyuz Füzesi

BBC Türkçe'nin haberine göre; bugüne kadar 15 kez uzaya fırlatılan Vega füzelerinin tümü daha öncede hedeflenen yere ulaşmıştı. Bu, Vega füzelerinin ilk başarısız deneyimi.

NATO'nun yeni hedefi uzay
Teknoloji

Arianespace şirketinin görevleri yerine getirmekten sorumlu başkan yardımcısı Luce Fabreguettes, kalkıştan iki dakika sonra "Çok büyük bir anormallik meydana geldi" dedi.

Luce Fabreguettes

  • Müşterilerden, yapılan ödemenin karşılığı verilemediği için özür diledi:
  • "Elimize geçen ilk uçuş verileri analizine bakarak, önümüzdeki saatlerde daha net bilgilere ulaşmış olacağız. Bu doğrultuda herkesle en kısa zamanda iletişime geçeceğiz."

Ne olmuştu?

Füzenin neden düştüğü şu an için bilinmiyor. Vega füzesinin atılışı, daha önce iki kez zorlu hava koşulları sebebiyle ertelenmişti.

Füze, BAE'nin FalconEye (Şahin Gözü) uydu sisteminin ilk parçası olan Falcon Eye 1 isimli uyduyu taşıyordu.

Falcon Eye 1

2012 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Vega, Avrupa ülkelerinin küçük uyduları uzaya gönderebilmesi için geliştirildi.

Fransa merkezli Arianespace, İtalya Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı'yla ortak geliştirilen dört aşamalı Vega füze sisteminin satışını yapıyor.

Uzay devlerinin roket hayali: 'Yeniden kullanılabilirlik'
Uzay şirketlerinin devasa roket harcamaları, 'yeniden kullanılabilir' roketlerle tarih olabilir. SpaceX ve Blue Origin'in görevden dönen roketleri yeniden kullanılmaya uygun kılması, dev bir tasarruf sağlayacak.

NASA'nın 'Görev Kontrol Odası' 1969 senesine döndürüldü
Houston, Teksas'ta bulunan Nasa Uzay Merkezi'nin Görev Kontrol odası elden geçirilerek 1969'daki haline döndürüldü. Ay'ın yüzeyine ayak basmanın 50'inci yıldönümünü kutlamak için retro bir makyaj yapılan oda yüzlerce tarihi olaya tanıklık etmişti. Dönüşüm, timelapse görüntülerle dünya kamuoyuna servis edildi.