Bahara hasta yatağında girmek istemeyenlere 6 öneri

HABER MASASI
Abone Ol

Mevsim geçişlerindeki hastalıklara yakalanmamak sizin elinizde.

Mart ayının ortalarına geldik. Bahar iyiden iyiye bize gözükmeye başladı. Havalar ısınmaya, çiçekler açmaya, dersler sıkıcılaşmaya, ofiste zaman geçirmek zorlaşmaya başladı. Baharın gelişine sevinenler olarak bizler bu güzel havaları sevinçle karşıladık. Fakat bazı konulara dikkat etmezsek bu güzel ayların değerli günlerini hasta olarak geçirebiliriz. Baharın yaklaşması, mevsim değişikliği nedeniyle hastalıkların da gelmesine neden oldu. Kendine iyi bakıp baharda "çocuklar gibi" şen olmak isteyenlerin aklından çıkarmaması gereken 6 öneriyi sizler için listeledik.

1. Uyku düzeninize önem verin
Özellikle kışın bittiği baharın bize göz kırptığı bu aylarda uyku düzenimize dikkat etmemiz gerekiyor. Kışın günlerin daha kısa olması, baharda ise günlerin uzamasından dolayı vücudumuz buna uyum sağlamakta zorlanabiliyor. Bundan dolayı vücudumuza kolaylık yaparak onu rahatlatmak zorundayız. Bunun için de günde en az 6-8 saat arasında uyumamız gerekir. Uyku düzenimizin bozulmaması gün içinde dinç olmamızı sağlayacaktır.

2. Mevsimi henüz gelmemiş meyvelerden uzak durun
Havalar birazcık ısındı diye hemen kiraza, çileğe veya eriğe düşeyim demeyin. Henüz zamanı gelmeyen ama yapay ortamlarda hormonlu bir şekilde "üretilen" meyvelerin besin değeri düşüktür ve vücudunuz için zararlıdır. Birazcık daha sabredin hem bu günlerde yediğiniz hiçbir yaz meyvesi birkaç hafta sonra yiyecekleriniz kadar lezzetli gelmeyecektir.

3. Şeker ve hazır gıdalarla aranıza mesafe koyun
Bu geçiş aylarında bizim için en önemli noktalardan birisi de bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Şeker, bağışıklık sistemine düşmandır. Bundan dolayı mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor. Bunun yerine bol bol meyve yemek, bağışıklık sisteminizi güçlendireceği gibi bahar aylarında gelen nedensiz yorgunluk hissinden de kurtulmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda hazır gıdaların bir çoğu da (özellikle un kullanılanlar) vücudumuzu bu aylarda kötü etkileyecektir.

4. Bol bol su için
Havaların ısınmasıyla beraber vücudun sıvı kaybı da artacaktır. Vücudun sıvı kaybetmesi bünyenize zarar verebilir. Bundan dolayı özellikle bu aylarda bol bol sıvı tüketilmesi gerekir. Een temel sıvı kaynağı olarak suyu tüketmek birçok uzman tarafından önerilir. Bunun yanında günde 5-8 bardak arası sıcak sıvı tüketmek vücudunuzun mineral dengesini sağlayacaktır. Yetişkin bir insanın günde 2.5-3 litre arası sıvı tüketmesi bahar aylarında hastalıkları yenmek bakımından çok önemlidir.

5. Lahana gibi giyinin
Soğuk kış günlerinde giydiğimiz montları, kazakları bir an önce atmak istiyebilirsiniz. Fakat hemen ince kıyafetlerinizi giymeye başlamayın. Mart boşuna kapıdan baktırıp kazma kürek yaktırmıyor. Sabah çıkarken çok sıcak olan hava öğlene doğru serinleyip akşama doğru yeniden ısınabilir. Havanın bu şekilde değişken olduğu günlerde lahana misali kat kat giyinerek hava durumunun değişikliklerine her daim hazır olmalıyız.