Beklentiyi karşılayamadı: 'Netflix hisselerinde düşüş'

DİLARA ŞEVVAL FİDANCI
Abone Ol

Dijital yayın platformu Netflix, hedeflediği kullanıcı sayısına ulaşamadı. Şirket, ikinci çeyrek finansal raporunu açıkladıktan hemen sonra hisseleri %12 değer kaybetti. Bu abone kaybının en önemli nedeni olarak sürekli devam eden zamlar gösteriliyor.

Dijital yayıncılıkta öncü şirketlerden biri olan Netflix, geçtiğimiz yıllarda hisselerine yıllık %26 değer kazandırarak 4.92 milyar dolara yükseltti fakat planlanan kullanıcı sayısına bu çeyrekte ulaşamadı. 2019 yılının ikinci çeyreğinde yayınladığı rapora göre yalnızca 2.7 milyon kullanıcının eriştiği platforma 2018 yılının ikinci çeyreğinde 5.45 milyon kullanıcı erişmişti. Bu yayınlanan rapordan hemen sonra ise hisselerinde %12 düşüş yaşandı.

ABD’deki Netflix kullanıcılarının belirttiği üzere onları üyeliklerini iptal etmeye ya da üyeliklerine devam etmemeye iten başlıca sebepler; fiyat politakasının tutarsızlığı, sürekli gelen zamlar ve Netflix’e alternatif farklı platformların da başarılı olduklarını farketmeye başlamaları şeklinde sıralanıyor.

Netflix kullanıcılarını aboneliklerini iptal etmeye iten başlıca sebep olarak 'sürekli artan fiyatlar' gösterildi.

Bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Netflix, hedefledikleri yeni abone sayısının 5 milyon olduğunu söyledi. ABD’de ikinci çeyrekteki kullanıcı sayılarının değişmediğini açıklayan şirket, üçüncü çeyrekte daha fazla aboneye ulaşmayı hedeflediklerini ve bunu zaten üçüncü çeyreğin ilk günlerinde bile rahatça öngörebildiklerini vurguladı. 2018’in aynı döneminde kullanıcı sayısı 6.1 milyonken, bu defa 7 milyon kullanıcı hedeflerinin olduğunu açıkça belirtti. Planlanan bu yüksek kullanıcı sayısına neden olarak ise insanların televizyon kullanımından tamamen vazgeçip dijital platformlara yönelmesi gösteriliyor.

Netflix neden bu kadar sevildi?

Netflix’in en güçlü dijital yayın şirketi olmasının en önemli sebeplerinden biri sektörün ilklerinden olması. İlgi çeken bir diğer özelliği ise platform için sürekli olarak yeni içerik üretilmesi. Bunun yanı sıra Netflix içinde, kullanıcıların dilediği her içeriğe rahatça erişebilmesi onlar için bir avantaj olarak değerlendirilebilir.

Netflix'in birçok cihazdan ulaşılabilir olması kullanıcılar tarafından tercih sebebi oluyor.

Netflix’in güçlü ve sorunsuz teknik yönü de dikkate alınması gereken bir diğer özellik. Netflix’e neredeyse tüm cihazlardan ulaşılabiliyor. Videolar; PC, Xbox One, PS, Xbox 360, Nintendo Xii ve Chromecast’da izlenebildiği gibi Android, iOS, Windows kullanılan cihazlarda da izlemek mümkün.