Bel ağrılarından kurtulmamıza yarayacak pratik tedavi yöntemleri

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Günümüzde çoğu insanın başına gelen, özellikle masa başında çalışanlarda, sürekli seyahat yapanlarda, sabahtan akşama kadar direksiyon sallayan şoförlerde ve dahi ağır işlerle uğraşan işçilerde görülen bel ağrısı bel fıtığının habercisi olabilir…

Bel ağrısı, toplumun neredeyse %80'inin karşılaştığı bir sorunu olarak gösteriliyor. İstatistiklere göre, nüfusun yüzde 60-80’inin yaşamlarının herhangi bir döneminde bel ağrısından şikayetçi olduğu ifade ediliyor. Dünyada baş ağrısından sonra en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alan bel ağrısı, önemli sağlık sorunlarına da sinyal veriyor. Peki, bel ağrısının nedenleri nelerdir, nasıl geçer? İşte yanıtı…

Bel ağrısının sebepleri nedir?

İnsanların yaklaşık %80’i hayatlarının bir döneminde bel ağrısından yakınırlar.

Bel ağrısının sebebi çoğunlukla yanlış duruş, oturuş veya ağır kaldırma gibi mekanik nedenlerdir.

Tekrarlanan bu zorlanmalar sonucunda genellikle bel kasları ve bağları zedelenir (kas zorlanması = akut lomberstrain).

Kısa süreli basit ağrı kesici ilaçlar, kısa süreli (1-3 gün) istirahat ile 1-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir.

Bel ağrısının 3 aydan uzun sürmesi durumunda kronik bel ağrılarından bahsedilir. En sık sebep, omurgada amortisör görevi yapan disklerin yıpranması ve fıtıklaşmasıdır (bel fıtığı = lomber disk hernisi).

Gençlerde duruş bozukluğu, omurgada eğrilik, spondilolistezis (bel kayması) gibi durumlar da bel ağrısına neden olabilir.

Elli yaş ve üstünde ise bel eklemlerinde lomberspondiloz (belde kireçlenme), osteoporoz (kemik erimesi), spinal dar kanal (belde kanal daralması), spondilolistezis (bel kayması) kronik bel ve bacak ağrılarına sebep olabilir.

Daha az sıklıkla ise omurgayı tutan romatizmal hastalıklar da (ankilozanspondilit), enfeksiyonlar (omurga tüberkülozu), çeşitli kanserler (barsak, prostat, yumurtalık, kan kanserleri vb) bel ve bacak ağrısına sebep olur.

Bel ağrısı nasıl geçer?

  • - Belinizi destekleyin ve oturma pozisyonunuzu düzeltin

Sandalyede dizlerinizi kırarak dik oturmaya dikkat edin. Bir veya iki ayağınızı ayak desteği ile hafifçe yükseltin, belinizi mutlaka küçük bir bel yastığı ile destekleyin. Belinizin boşlukta olması ağrıya davetiye çıkarabilir. Yumuşak koltuklardan da uzak durun.

  • - Mümkünse her 20 dakikada bir ayağa kalkın

Bilgisayar başında çalışıyorsanız, işiniz uzun süre oturmayı gerektiriyorsa koltuğunuzdan her 20 dakikada bir kalkıp en azından kan dolaşımınızı tekrar aktif ettirmeye dikkat edin.

- Uyandıktan hemen sonra yataktan aniden fırlamayın ve yüzüstü uyumayın. Uzun süre hareketsiz kaldığımız uyku halinden sonra yataktan çıkarken dikkat etmeliyiz, yataktan kalkarken sırt üstü pozisyondan kalkmamaya dikkat edin.

  • - Yerden bir şey alırken belinizden eğilmeyin

Yerden bir şey alırken dizlerinizi bükmeden eğilmeniz bel sağlığını tehdit eden çok ciddi bir yanlış. Alacağınız şey ağır olmayabilir hatta ayakkabılarınızı bağlamak için eğildiğinizde dahi mutlaka dizlerinizi bükün ve öne doğru eğilmekten sakının

  • - Araç kullanırken daha dikkatli olun

Araç kullanırken kısa mesafe gidecek de olsanız, dizlerinizi kalça çevresinden hafifçe yüksekte kalacak şekilde oturmaya ve koltuğu direksiyona yanaştırmaya dikkat edin.

  • - Bel egzersizi yapmayı ihmal etmeyin

Düşük tempolu aerobik egzersizlerle, bel gücü ve dayanıklılığınızı artırarak kaslarınızın daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz. Yürüyüş ve yüzme iyi seçimlerdir. Doktorunuz sizi en doğru egzersize yönlendirecektir.

  • - Bel ağrıları için egzersiz örnekleri

Bebeklerde yüksek ateşi düşürmenin pratik yolları
Hayat