Bilge Kral'ın herkesin ders alması gereken "kuzu çevirme" anısı

ÖMERUL FARUK DARBAZ
Abone Ol

Bosna'nın kurtuluşunun en önemli ismi, zarafet ve incelik sahibi "Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç 93 yıl önce bugün dünyaya geldi. Bosna'da Müslümanların haklarını sonuna kadar savunan ve tüm dünyada saygı uyandıran Aliya İzzetbegoviç'in bir komutanı ile arasında geçen diyalog neden kendisine "Bilge Kral" denildiğini de açıklıyor.

Aliya İzzetbegoviç, 1925'te Bosna Hersek'te dünyaya geldi. Müslüman bir ailede doğan Aliya, bilime önem veren ve disiplinle çalışan bir insan olarak tanındı. Müslümanlar için gösterdiği mücadelede 5 yıl da hapis yatan İzzetbegoviç bu dönemde de fikir üretme sürecine devam etti. 5 Aralık 1990'da Bosna Hersek Cumhurbaşkanı olan Aliya İzzetbegoviç tüm dünyada "Bilge Kral" olarak da tanınır. Bosna Hersek için tüm hayatını adayan Bilge Kral 19 Ekim 2003'te hayatını kaybetti.

93 yıl önce bugün doğan Bilge Kral'ın kurmaylarından birisiyle arasında geçen sohbet onun neden bu kadar çok sevildiğini de açıklar nitelikte.

Şerif Patkoviç (soldan ikinci) Aliya ile cephede

"Bu küçük şey onun ne kadar mütevazı ve insanlara ne kadar değer veren biri olduğunu anlatıyor."

Bosna Savaşı sırasında Şerif Petkoviç, Aliya'ya yakın komutanlardan birisi olarak görev yaptı. Savaş sürerken birliklerden birisinde taarruz öncesi yemek düzenlendi. Düzenlenen yemeğe Aliya İzzetbegoviç de katıldı. Pekoviç o anları şöyle anlatıyor:

"Komutan bizi ön cephede ziyaret etti. Ziyareti bir çeşit seremoni gibiydi. Ziyaretten sonra ona öğle yemeği hazırladık. Onun gelişi şerefine kuzu çevirmiştik. Yemeği önüne koyduk. Ben yanında oturuyordum ve onun yemeğe başlamasını bekliyorduk. Bir süre geçti ama komutan bir türlü yemeğe başlamadı. Ona her şey yolunda mı diye sordum. Yemeği sevmediğini falan düşündüm, çok gençtim tabi o yıllarda. Bir süre sessiz kaldı ve sonra bana dönüp sordu: Ön cephedeki ordum aç mı? Ne yiyorlar?

Sonra sevgili Aliya’ya döndüm ve merak etmemesini, onların da bizimle aynı yemeği yediklerini söyledim. Sonra yemeğe başladı. Bu küçük şey onun ne kadar mütevazı ve insanlara ne kadar değer veren biri olduğunu anlatıyor."