Bilim insanlarından tarihi 10 bin yıl ileriye götürecek öneri: Milat değişiyor mu?

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Bilim insanlarına göre, dünyanın ilk yapısı olduğu tahmin edilen Göbeklitepe, Hz.İsa'nın doğduğu yıl yerine milat olarak kabul edilmeli.

Koca 1 yılı devirip yeni bir yıla merhaba demeye yaklaştığımız şu günlerde bilim insanları, çok farklı bir konuyu tartışıyorlar. Miladı değiştirme fikri uzun yıllar önce ortaya atılmasına rağmen tartışması günümüze kadar ulaştı.

Göbeklitepe önerisi
Herkesin bildiği üzere günümüzde kullandığımız miladi takvimde milat Hz. İsa'nın doğum tarihi olarak kabul ediliyor. Bu sebeple, tarihte önemli yeri olan birçok medeniyet negatifli yıllarda kalıyor. Populer Mechanics'in yer verdiği habere göre bazı bilim insanları, insanlık tarihinin ilk yapısı olarak kabul edilen Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe'nin milat olarak kabul edilmesi gerektiğini düşünüyor. Aslında bu fikir ilk olarak İtalyan kökenli ABD'li bilim adamı ve tarihçi Cesare Emiliani'ye ait.

Emiliani'ye göre; Göbeklitepe yerleşimi avcı ve toplayıcı hayattan yerleşik hayata geçildiğinin, bazı hayvanların evcilleştirildiğinin ve tarımsal faaliyetlerin geliştiğinin somut bir kanıtıydı. Bu sebeple takvimin önüne 10 bin yıl eklemeyi önerdi. Emiliani'nin 10 bin yıl önermesinin sebebi ise Göbeklitepe'nin bundan 10 bin yıl önce kurulmuş olması.