Bilinenin çok dışında: Beden eğitimini boş ders kavramından öteye geçiren öğretmen Badi Ekrem

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Şener Şen'in muhteşem oyunculuğuyla devleşen, bu zamana kadar resmedilmiş tüm öğretmen rollerinin üzerine çıkabilmiş özel bir karakterdi o.

'En iyi jilet budur' diye başlayan sözlere 'Taçsız Kral Pele', 'Nadya Komanaçi', 'Fenerbahçeli Cemil'i' de ekler Ziya 'Neşeli Günler' filminde.

Baştan sona bir reklam diyaloğu olan bu cümlelerde sporu hayatın içerisinde görürüz. Aslına bakılınca: Bir tıraş bıçağının, orta sınıf olarak tabir edilebilecek bir kesimin eğlence anlayışı olan kahvehanede satılma şeklidir bu.

0.

Ziya karakterini canlandıran Şener Şen sadece bu filminde değil, birçok filminde sporu hayatın içerisine dahil etti. Kimi zaman kung-fu yaptı, kimi zaman olimpiyatlara gitti, ağladı. Dönemin en çok izlenen, gösterime girdiği zaman tam 7 ay vizyonda kalan Hababam Sınıfı serisinin her birinde klasik bir beden eğitimi hocasından çok farklı bir tasvir çizdi.

0. Nasıl bir hocaydı?
Hepimiz için alışıla gelmiş beden eğitimi hocalarından farklı değildi Badi Ekrem karakteri. Elbette bunda en büyük pay Şener Şen'e aitti. Peki ne yaptı Badi Ekrem? Bu karakter ile bu denli özdeşleşmiş olmasının sebebi neydi?
0.
0.

Badi Ekrem karakteri salt bir öğretmen figüründen çok farklıydı. Onu farklı yapan, beden dersinin “boş ders” olduğu algısının tam aksine “sporun ve sporcu yetiştirmenin dersi” olduğunu göstermeye çalışmasıydı. Parende, cirit, gülle… Her biriyle sporun sadece futbol, basketbol ve voleyboldan ibaret olmadığı gerçeği izleyiciye yansıtılıyordu.

0.
0.
0. En büyük farkı kendine has oluşuydu

Şimdiye kadar sunulan öğretmen karakterlerinden farklı olmasını sağlayan en önemli şey idealist, eğitimci bir rolden ziyade özgür, nev-i şahsına münhasır bir role sahip oluşuydu. Büyükçe bir çoğunluk derslerini halen daha basketbol, futbol, voleybol ve takla atma 4'lüsü ile geçirip geri kalanında serbest kalırken, tam 42 yıl öncesinde resmedilen bu karakterde, bedenin ve sporun bunlardan ibaret olmadığı fikri ile karşılaştık. Diyebiliriz ki; Şener Şen, Badi Ekrem ile olması gereken beden eğitimi dersini bizlere empoze etti.

0.