Bir dönemin izlerken huzur bulduğu: Türk mahalle dizileri

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Huzurla bütün ailenin ekran başına geçtiği; bir yandan çayını yudumlayıp meyvesini yerken diğer bir yandan ekran önünden tıpkı kendi evini ve mahallesini bulduğu dizilerdi bunlar ... Gelin şimdi hep birlikte geçmişin kumandasını yeniden elimize alalım ve o sıcak, huzur dolu mahalle dizilerine geri dönelim.

Kimi zaman Perihan abla ile dertleşir, kimi zaman Temelin o sevimli maymununu izler eğlenirdik. Belki apartmanımızda bir kapıcı yoktu fakat; Cemil gibi bir meraklı komşumuz ve Sabri Bey gibi her şeye karı fazlasıyla ilgili bir yöneticimiz illa ki bulunurdu. :)
1. Perihan abla (1986 - 1988)
Bu mahalle de yaşardı Perihan ablamız ve herkesin dostuydu o... Birde aşıktı fakat belli etmezdi. Ederse ne hikmeti kalırdı :) Perran Kutman ve Şevket Altuğ'un başrolünü paylaştığı Perihan abla; dost canlısı ve kendi halinde gibi gözüken bir kadının öyküsünü bizlere sunmaktaydı. Dizi, Şevket Altuğ'un diziden ayrılmasından belirli bir süre sonra ekranlara veda etmişti.
2. Bizimkiler (1989 - 2002)
Tam 13 sezon yayınlanma rekoru ile dizi tarihine adını altın harfler ile yazdıran Bizimkiler; "Kapıcılar Kralı" filminin senaristi olan Umur Bugay tarafından yazılmıştı. Dizi: Erdal - Güzin Özyağcılar, Rutkay Aziz, Cezmi Baskın, Halit Akçatepe, Zihni Göktay gibi usta isimleri bir araya getirmişti. Kapıcı Cafer ve ailesinin ana hikayesinden tüm apartman hikayesini izlediğimiz bu dizi de hiç kuşkusuz yaşadığımız apartmanları, mahalleleri ve komşuluk ilişkilerini gördük ve mutlu olduk.
3. Mahallenin muhtarları (1992 - 2002)
Erkan Can'ın; omuzunda taşıdığı maymunu ile bir mahalle çaycısını oynayarak gönüllerimize taht kurduğu bu dizide tam 10 sezon boyunca ekranlardaki yerini almıştı. Şarkı sözlerinde de belirtildiği gibi: "Aile olmanın, bir olmanın" hikayesinin anlatıldığı dizide deli karakteriyle izlediğimiz Kutay Köktürk dönemin çoocukları tarafından bir ayrı sevilmişti.
4. Süper baba (1993 - 1997)
Oya - Bora ikilisi ile tanıdığımız Oya Küçümenin okuduğu, Yeni Türkü grubunun ise müziğini besteleyip,çaldığı şarkısı ile ölümsüzleşen, Şevket Altuğ ve Sümer Tilmaç ikilisini Perihan ablanın ardından bir kez daha izlememizi sağlayan diziye her baktığınızda eminiz ki sizde Fiko karakterinde kendi babanızı (eğer bir genç kadın iseniz) ve evin genç kızı rolü ile karşımıza çıkan Sevinç Erbulakda da kendinizi görüyordunuz. Dizi kahvesi ile bile özdeşleşmiş ve birçok genç oyuncunun rol aldığı dizi olmuştu.
5. İkinci bahar (1998 - 2001)
Uğur Yücel'in yönetmen kimliği ile karşımıza çıktığı, izlerken hem eğlendiren hem hüzünlendiren; Türkan Şoray ve Şener Şen efsanelerini bir araya getirip, Nurgül Yeşilçay, Ozan Güven, Tan Sağtürk gibi dönemin en genç oyuncularını izleyici ile buluşturan dizide Özkan Uğur'da şarkıcılığının yanında oyunculuğunuın da ne kadar profesyonel olduğunu bu diziyle kanıtlamıştı.
6. Ekmek Teknesi (2002 - 2005)
Sadece 5 kızına değil, tüm mahalleliye "babalık" eden fırıncı Nusretin hikayesinin doğal ve otantik bir dille anlatıldığı dizide; kirli rolü ile Kadir Çöpdemir, Lan Jale! repliği ile Cem Kılıç ve Heredot Cevdet rolü ile Hasan Kaçan oynadıkları bu roller ile özdeşleşmişti.
7. Bonus: 7 numara
Başka söze gerek var mı?