Bir skandal daha: "Renault 25 yıldır emisyon hilesi yapıyor"

HABER MASASI
Abone Ol

Rekabet kurumu, Fransız otomobil üreticisi Renault'un dizel otomobillerinde 25 yıldır emisyon hilesi yaptığını iddia ediyor.

Volkswagen emisyon skandalının ortaya çıkmasından sonra, birçok farklı otomobil üreticisi kelimenin tam anlamıyla köşeye sıkışmış durumda. Çünkü araştırma kuruluşları somut belgeler sunarak diğer otomobil üreticilerinin de hile yaptığını iddia ediyor. DGCCRF olarak bilinen Haksız Rekabetle Mücadele ve Tüketiciyi Koruma Kurumu, son olarak Fransız otomobil üreticisi Renault'u takibe alarak sıkı bir araştırma sürecini başlattığını duyurdu.
Haksız Rekabetle Mücadele ve Tüketiciyi Koruma Kurumu, Renault'un dizel motorlarda emisyon hilesi yaptığını iddia ediyor.

DGCCRF, Renault'un sertifika alabilmek için dizel motorlu otomobillerde emisyon hilesi yaptığını vurguluyor. Yani eğer bu iddialar doğruysa laboratuvar ve yol şartlarında gerçekleştirilen testler birbiriyle uyuşmuyor. Üstelik Renault CEO Carlos Ghosn'ın bu durumdan haberdar olduğu belirtiliyor. Esasında bu senaryo, iki yıl önce ortaya çıkan Volkswagen skandalından dolayı epey tanıdık geliyor. Zira Alman üreticinin de aynı yöntemle emisyon değerini değiştirmek için hileli cihaz kullandığı netleşmişti.
Renault Clio'da emisyon sınırının hileden önce %305'e ve Captur'da da aynı birimin %337'e kadar çıktığı belirtiliyor.

Renault'un azot oksit (NOx) değerlerini değiştirerek Clio ve Captur'larda hile yaptığı üzerinde duruluyor. Hatta bu yazılımsal hileden önce Clio'da emisyon sınırının %305'e ve Captur'da da aynı birimin %337'e kadar yükseldiği ifade ediliyor. Üstelik bu rakamlar üzerinde 25 yıldır çeşitli değişiklikler yapıldığı ve şirketin bundan dolayı 3.5 milyar euro para cezası alabileceği belirtiliyor.