Bir Türk kahvesinin kırk yıllık hatırı vardır inanışı nereden gelir?

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Bugün 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü... Türk kahvesi için çeşitli inanışlar mevcut. Bunlardan biri de, içenin kırk yıllık hatır bulduğu. Peki, nereden gelmektedir bu yaygın inanış?

Yıllardır evlerimize konuk olan, her fırsatta sevdiklerimize ikram ettiğimiz, içenin kırk yıllık hatır bulduğuna inandığımız bir içecek… Türk kahvesi.

Yöreden yöreye farklılık gösteren sunum ve yapılış şekliyle kültürümüzün en iyi temsillerinden biri olan Türk kahvesi için çeşitli inanışlar mevcut.

Şüphesiz bunlardan biri de, girişte belirttiğimiz gibi kahvenin kırk yıllık hatırı olduğu.

Peki, nereden gelmektedir bu yaygın inanış?

Bir Türk kahvesinin kırk yıllık hatırı vardır inanışı nereden gelir?
Bugün 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü... Türk kahvesi için çeşitli inanışlar mevcuttur. Bunlardan biri de, içenin kırk yıllık hatır bulduğudur. Peki, nereden gelmektedir bu yaygın inanış?

Kahve telvesinden yapılan çevre dostu bardaklar
Hayat

Dünya Kahve Günü'nde, sizler için 20 farklı kahvenin karışım kılavuzunu derledik
Lugat


0. Hikâyemiz, İstanbul’da başlar… İstanbul’un yemiş iskelesinde kahve yapan Üsküdarlı bilge bir zat vardır. Her yerden, her inanıştan insan, kahvecinin sohbetini dinlemeye, derdini paylaşmaya ve nasihatini almaya gelirmiş.
0. Günlerden bir gün bu kahvehaneye bir yeniçeri gelmiş. Kahveciye, herkese benden kahve ikram et ama -içeride yalnız oturan Rum gemi kaptanını göstererek- ona verme demiş.
0. Kahveci, herkese yeniçerinin kahvesini ikram ettikten sonra iki kahve daha yapıp o Rum kaptanın yanına oturmuş. Yeniçeri hiddetle, “Ona vermeyeceksin demedim mi?” demiş. Kahveci, “Bu senin değil benim ikramım” diye karşılık vermiş ve kaptanla muhabbet etmeye başlamış.
0. Bu olayın üzerinden tam tamına 40 yıl geçmiş. Sisam Adası`nda büyükçe bir Rum isyanı çıkmış.
0. O zamanlar, Rumlar eline geçirdikleri insanları esir pazarında satarlarmış. Nitekim Üsküdarlı kahveci de yaşlı bir Rum tarafından satın alınmış.
0. Adamın kendisini öldüreceğini düşünen kahveci, yaşlı Rum’un yüzüne bakmış ve onun kendisine dostça baktığını görüp şaşırmış, nihayetinde Yaşlı Rum, kahveciyi serbest bırakmış ve ona; ‘Bana 40 yıl önce bir kahve ikram ettin ve ben, o kahveyi de seni de unutmadım’ demiş.
0. İşte anlatılana göre, bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı olduğu inancı da buradan gelmiş..