BM'de 4'üncü Filistin oturumu: Fransa ateşkes ve insani yardım talebinde bulunacak

HABER MASASI
Abone Ol

ABD'nin veto yetkisiyle engel olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Filistin için 4. kez kapalı oturumda toplandı. Diplomat kaynaklar Fransa ve Tunus'un 'ateşkes ve insani yardım erişimi' talep eden bir karar tasarısı sunacak. İsrail'in düzenlediği hava saldırılarında şimdiye dek 64'ü çocuk 227 Filistinli yaşamını yitirdi.

Fransa,Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), İsrail ve Filistin arasında ateşkes talep eden bir tasarı sunacak.

İsrail'in saldırıları sonrası Gazze'den enkaz görüntüleri
İşgalci İsrail kuvvetlerinin Gazze'nin batısındaki Er-Rimal semtine düzenlediği hava saldırısında çok sayıda apartman dairesi yıkıldı. Sivil savunma ekipleri enkaz altında kalan Filistinlileri kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor.


BM Güvenlik Konseyi, İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerilimi ve Gazze'ye yönelik hava saldırılarını görüşmek için 4. kez kapalı oturumda toplandı.

AA muhabirinin, toplantının ardından diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre Fransa, Tunus ile BM Güvenlik Konseyi'ne "ateşkes ve insani yardım erişimi" talep eden bir karar tasarısı getirecek.

Konseyin Mayıs ayı dönem başkanı Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun ise toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çatışmalara, şiddete son verilmeli, siviller korunmalı" dedi.

Ne olmuştu?

ABD’de Filistin’e destek gösterileri devam ediyor
İsrail'in işgal altındaki Kudüs'teki saldırılarıyla başlayan çatışmalar giderek artarken, tarihi Şeyh Cerrah Mahallesi olayların odağında yer alıyor. Filistinliler, İsrail yönetiminin Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki bazı aileleri evlerinden zorla çıkarma planını protesto etmek için bölgede toplanmak istedi. İsrail polisi, mahalleye çıkan yolları barikatla kapatarak, bölgede oturanlar dışında kimsenin mahalleye girişine izin vermedi. Yaşanan olaylar dünyanın gözleri önünde topyekün bir saldırıya evrildi. Barbar İsrail kuvvetleri 200'den fazla Filistinlinin canına kıydı.

Saldırıların durdurulması, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması ve işgale son verilmesi için yüz binlerce insan dünya genelinde protesto gösterileri düzenlemeye başladı. ABD'nin New Jersey eyaletinde bir araya gelen insanlar Terör devleti İsrail'i sloganlar atarak kınadı.




BM Güvenlik Konseyi, İsrail-Filistin krizini görüşmek için daha önce 3 kez toplandı ancak konseyde veto gücüne sahip ABD'nin İsrail yanlısı tutumu nedeniyle şimdiye kadar bir adım atılmadı.

BM'ye göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları nedeniyle 58 binden fazla Filistinli yerinden edildi.

İsrail'in 10 Mayıs'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 64'ü çocuk, 36'sı kadın olmak üzere 227 kişi yaşamını yitirdi, 1530 kişi de yaralandı.