Bilim dünyasında heyecan verici keşif: 110 milyon yıllık yeni sürüngen türü keşfedildi
Paleontologlar, 110 milyon yıl önce bir dinozorun kusmuğunda saklı kalan kalıntılardan yola çıkarak, Brezilya’da daha önce bilinmeyen bir pterozor türünü keşfetti. “Bakiribu waridza” adı verilen tür, çenesindeki tarak benzeri dişlerle suyu süzerek besleniyordu.
Brezilya’da yapılan son paleontolojik araştırmalar, yaklaşık 110 milyon yıl önce yaşamış bir pterozor türünü gün yüzüne çıkardı. Fosilleşmiş dinozor kusmuğu olarak adlandırılan regurgitalit içindeki kalıntılardan yola çıkan bilim insanları, yeni türü Bakiribu waridza olarak isimlendirdi. Yerel Kariri dilinde “tarak ağız” anlamına gelen isim, pterozorun çenesindeki uzun, kıl benzeri dişleri işaret ediyor.
Filtre beslenen pterozor
Araştırmacılar, Bakiribu waridza’nın çenesini günümüz balinaları gibi küçük su canlılarını süzmek için kullandığını belirtiyor. Dinozor midesinde tespit edilen iki Bakiribu iskeleti, dört balık kalıntısı ile birlikte taşlaşmış bir kitle halinde bulundu. Bilim insanları, bu kitlenin büyük olasılıkla fosilleşmiş bir kusmuk olduğunu doğruladı.
Avcı ve mekanik sorun
Bazı pterozor kemiklerinin kırılmış ve çatlamış olması, avcının onları çiğnemeye çalıştığını düşündürüyor. Araştırma ekibi, “Kalıntıların düzeni, avcının önce pterozorları, ardından balıkları yediğini ve muhtemelen pterozor iskelet unsurlarının yol açtığı tıkanıklık nedeniyle bir kısmını kustuğunu gösteriyor,” değerlendirmesinde bulundu. Baş şüpheli, balıkla beslenen bir spinosaurus türü.
Evrim ve ekosistem bilgisi
Bakiribu waridza, Brezilya’da keşfedilen ilk filtre besleyen pterozor olma özelliğini taşıyor. Bu bulgu, uçan sürüngenlerin evriminde boşlukları doldurmaya yardımcı olurken, aynı ekosistemdeki türler arasındaki etkileşimleri anlamada da eşsiz bir kaynak sunuyor. Çalışma, Scientific Reports dergisinde yayımlandı.