Bu Arya'lar bir başka

ELİF YARAR
Abone Ol

Dinlerken rahatlayacağınız muhteşem 6 Arya

Opera, herkese hitap etmese de kendinizi iyi hissetmek için dinleyebileceğiniz bir müzik türü. Kitap okurken, düşünürken, yalnız kaldığınızda ya da rahatlamak istediğinizde dinleyebileceğiniz alternatifler arasında. İlk defa arya dinleyecekseniz size muhteşem öneriler.

Arya nedir?

Arya, Geniş tutulmuş ve kendi içinde bir bütünlüğe sahip olan, çalgı eşliğinde solo olarak söylenen şarkıdır. Arya büyük bir müzik eserinin (örneğin opera, oratoryo, kantat) bir bölümü olabileceği gibi, başlı başına bir eser olarak da (aria concertante: Konser aryası) bestelenebilir. 17. yüzyılda İtalyan operasında gelişmiş olan aria da capo’da birinci bölüm ikinci bölümden sonra yinelenir.

Arya aynı zamanda Hind-Avrupa kültüründe “soylu” anlamına gelir.

opera sahnesi

Arya: Bir opera veya oratoryo eserinde bulunan ve solistlerden birinin orkestra eşiliğinde söylediği eserlere arya deniyor. Aryaların bütünü operayı oluşturuyor ve eserin duygusal yükselişini destekliyor.

Kantat: Birden fazla bölüm içeren sözlü bestelere deniyor.

Libretto: Opera, operet, oratoryo gibi esderlerin yazılı metinlerine verilen isim.

0. Bryan Adams & Luciano Pavarotti - 'O Sole Mio

‘O Sole Mio, İtalyan sanatçı Eduardo di Capua‘nın şarkısıdır. Eserin librettosu Giovanni Capurro‘ya ait. Aslında hepimizin bildiği bir eser ve bu listede en beğeneceğiniz parçalardan biri. Çok çeşitli versiyonları var.

0. Murat Karahan- E lucevan le stelle

Giacomo Puccini tarafından bestelenmiş 3 perdelik Tosca isimli operadan bir aryadır. Operanın liberetosu Luigi Illica ve Giuseppe Giacosa tarafından hazırlanmış. Türk devlet opera ve balesi sanatçısı genç tenor Murat Karahan seslendirmiştir.

0. Carl Orff - O Fortuna ~ Carmina Burana

Dinlerken insanın içini ürperten bir parça. Carl Orff tarafından oluşturulmuş 318 şarkı ve şiirlerden oluşan ve Carmia Burana olarak bilinen kantatın en bilinen parçasıdır. Roma mitolojisindeki tanrıça ve şansı kişiselleştirerek sitem eder. 

0. Prom Palace -- Largo Al Factotum

The Barber of Seville veya The Futile Precaution (Sevil Berberi veya Yararsız Önlem) isimli operadan bir arya.

0. Giuseppina Bridelli - Alto Giove (Porpora) - Le Concert de l'Hostel Dieu -

1970 doğumlu Alman soprano ve virtüöz sanatçısı Simone Kermes‘in “Dramma” albümünde yer alan aryalardan birisi. Bu arya, Barok dönemin unutulmuş ustalarından olan Porpora‘nın “Poliferno” operasından.

0. Dmitri Hvorostovsky "The Toreador Song"

Fransız besteci Georges Bizet tarafından yazılan ünlü Carmen operasına ait bir arya. Rus devlet sanatçısı Dmitri Aleksandroviç Hvorostovski‘den dinliyoruz