Bu çiçekleri başka yerde görme şansınız yok

NURCAN ÜÇ
Abone Ol

Yalnızca belli bölgelerde yetişebilen, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü anlamına gelen"endemik bitki" açısından ülkemiz oldukça zengin. Öyle ki bazı türler yurt dışına kaçırılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Endemik, alanları belirli bir ülke veya bölgeye ait, yerel, ender ve çok ender bulunan türler olarak tanımlanıyor. Anadolu, Asya ve Avrupa'yı birleştiren bir nokta olma açısından oldukça zengin biyo çeşitliliğe sahip. Öyle ki Avrupa'da toplam endemik türü 2500 iken, ülkemizde 3100'dür. Ancak, maalesef, birçoğu aşırı otlama, yangın, bilinçsiz kesim, ıslah çalışmaları ve şehirleşme gibi birçok nedenden ötürü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Türkiye Flora Araştırmaları Derneği'nden delediğimiz "endemik bitkileri" sizler için derledik...
1. Van Ters Lalesi
Hüzün çiçeği olarak bilinen ters laleler, Hristiyan dünyasında kutsal kabul ediliyor. Hazreti İsa'nın çarmıha gerildiği sırada boynunu büktüğüne inanılıyor. Van'ın Gevaş ilçesinde birçok mahalle ve mezarlıklar bu büyüleyici çiçekle dolu. İlkbaharda çiçek açtığında yurt dışına kaçırıldığı için yöre halkı tarafından nöbetleşerek koruma altına alınıyor.


2. İstanbul Kardeleni
1983'te ilk kez İstanbul'da toplandığı için adı "İstanbul Kardeleni" olarak kaldı. Ocak ve Nisan ayları çiçek açar. Türkiye'de İstanbul, Bolu, bursa ve Kırklareli'de görülür.



3. Kapadokya Soğanı
Sadece Kapadokya ve İç Anadolu'nun bazı kısımlarında yetişir. Yaz ayları çiçeklenme zamanıdır.


4. Antalya Çiğdemi (Asuman Çiğdemi)
Antalya'nın dağları, sahili ve kırlarında Antalya çiğdemine rastlamanız mümkün. Ekim- Arlık aylarında açar. Torosun eşsiz güzelliklerinden biridir.






5. Yanar Döner (Sevgi Çiçeği)
Ne yazık ki nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yetişmektedir. Mayıs-Haziran aylarında çiçek açar.
6. Siyan, Eber Sarısı
Bataklık yanında yetişen bitki, Mayıs ayında çiçek açar. İlk olarak Akşehir Gölü kıyılarında saptandı. Türkiye'nin endemik bitkilerinden olan türün doğada kısa süre içinde yok olacak olan türler içerisinde olduğu ve çok tehlikede kategorisinde bulunduğu bilinir.



7. İstanbul Nazendesi
İstanbul'ın Anadolu yakasından itibaren yol kenarlarında ve ormanlık alanlarda görülür. 1984 yılında kabule edilen Bern Sözleşmesi kapsamında bu çiçek koruma altına alındı.
8. Anadolu Karanfili
Batı ve Orta Anadolu'da görülen bu çiçek Haziran- Temmuz arasında çiçek açar. Kayalık, talık, çalılıkta yetişir.
9. Zambakgiller
Sadece Manisa'da bulunan çiçek Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açar.


10. Sütleyengiller
Sadece İzmir'de bulanan çiçek Haziran ayında çiçek açar.