'Bugün ne mama pişirsem' derdine son: Bebekleriniz için sağlık deposu ek gıda tarifleri

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Hayatınızın en kıymetlisi bebekleriniz, ana rahminden çıktığı andan itibaren size ve ilginize muhtaçtır. Özellikle doğumla başlayan anneye bağlılık, anne sütüyle birleşince dünyanın en özel bağımlılığına dönüşür. Anneyle bebek ilişkisinde köprü görevi kuran emzirme süreci nasıldır? Bebekler kaç ay anne sütü almalı, bebeklerde ek gıdaya ne zaman başlanmalı, bebeklerde ek gıda tarifleri neler?

Anne sütü, bebek ve anne arasında özel bir sevgi bağının kurulmasını sağlayan en büyük mucizedir. Ancak bebek, bir süre sonra anne sütünün yanı sıra ek gıdaya da ihtiyaç duyar. Tam da bu süreçte onu doğru besinlerle tanıştırmak, sağlık deposu takviyeler yapmak oldukça önemlidir.

Her damlasında fayda var: Altın süt mucizesi
Hayat

Sabah iksiri: Ilık su ve birkaç damla limon
Hayat

Bebekler kaç ay anne sütü almalı, bebeklerde ek gıdaya ne zaman başlanmalı, bebeklerde ek gıda tarifleri neler?

0. Ek gıdaya ne zaman başlanmalı?

Bebeklere ek gıda hangi ayda başlanması gerektiği konusunda çok farklı yaklaşımlar var. Birçok doktor bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini ve 6. aydan itibaren ek gıdaya geçilmesini önerip ilk 6 ay bebeğin ihtiyacı olan her şeyi, (D vitamini hariç) anne sütünden aldığını belirtiyor. 

Bazı doktorlar ise, 4 aylık bebeğe ek besin başlamaktan yanadır. Bu yaklaşımı benimseyen doktorlar, bebeğe daha erken katı gıda vererek sindirim sisteminin daha çabuk katı gıdaya hazır hale geldiğini, güçlendiğini düşüyorlar.

0. İlk 6 ay anne sütü!

Bu durumda kafanızı karıştıran soru işaretleri varsa, mutlaka doktorunuza başvurun. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini tavsiye ederek ilk 4 ayda anne sütü dışında herhangi bir ek besinin bebeğe verilmesini önermiyor. 

0. Onun sevmesi çok önemli!

İlk kez tanışacağı mama kaşığı ve sebze püreleri, oldukça önemli; eğer severse sizi zorlamayacaktır. Aksi taktirde işiniz zor. 

0. Pürelerle başlayın!

Muhallebiyle ek gıdaya geçiş alışkanlığı günümüzde yavaş yavaş değişiyor. Birçok çocuk doktoru ek gıdaya geçiş için artık bebeklere ilk olarak sebze püresini öneriyor. Kalorili fakat besleyici özelliği olmayan muhallebinin yerine; sebze püresini tercih edebilirsiniz. 

0. Alerjik reaksiyonlara dikkat!

Bebeğinizin ilk sebze püresi mutlaka mevsim sebzelerinden tercih edin. Alerji riskine karşı ise oldukça dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Öncelikle bir ya da iki sebze çeşidini karıştırın; sonrasında ise içeriği zamanla zenginleştirebilirsiniz.  

0.
0. Avokado püresi

Avokadonun çekirdeğini çıkardıktan sonra, soyup ezin. Yoğurdu ve buğday ruşeymini ekleyin, karıştırın. Dilerseniz bir kaç damla limon damlatabilirsiniz. Pişirmeye ihtiyacınız yok. 8.aydan itibaren, gluten alerjisi olmayan bebekler için rahatlıkla kullanabileceğiniz bu ek gıdayı minik gurmeleriniz için tavsiye ediyoruz.

0. Gerekli malzemeler

1 olgun avokado

2-3 kaşık yoğurt Limon (Tercihe bağlı)

1 tatlı kaşığı buğday ruşeym

0.
0. Balkabağı püresi

Balkabağını pişirin, ardından ezip püre haline getirin. Bu püreye dilerseniz mevsimine göre muz, armut  ya da şeftali ezip ekleyebilirsiniz.

0. Gerekli malzemeler

Balkabağı 

Su 

Tarçın 

Dilerseniz bir miktar muskat 

0.
0. Pırasa püresi

Pırasanın köklerini kesin ve ortadan diklemesine parçalayın. Ardından soğuk su ile dikkatlice yıkayın ve soteleyin. Patatesleri de ilave ettikten sonra, 8 aydan büyük çocuklar için tavuk suyunu ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha pişirin. Patatesler ve pırasalar tamamen pişince altını kapatın. Püre haline getirip biraz soğuttuktan sonra küçük gurmenize ikram edebilirsiniz. 

0. Gerekli Malzemeler

1 yemek kaşığı tereyağı

2 orta boy pırasa 

½ bardak haşlanmış doğranmış patates 

½ bardak tavuk suyu (8 aydan büyükler için) 

1 yemek kaşığı yoğurt 

Dilerseniz dereotu ve fesleğen

0.
0. Karışık sebze püresi

Kabak ve havuçları soyup buharında pişirin. Pirinci yarım su bardağı suyla haşladıktan sonra, tüm karışımı püre haline getirin. Dilerseniz küçük bir diş sarımsak da ilave edebilirsiniz. 

0. Gerekli Malzemeler

Kabak 

Havuç 

2 tatlı kaşığı pirinç 

1 çay kaşığı zeytinyağı

0.
0. Karışık meyve püresi

Elmayı ve balkabağını yıkayıp küçük bir tavaya alın, üzerine su döküp fırında 200 derecede pişirin. Daha sonra kabuklarını soyup çatalla ezin. Üzerine yoğurdu ilave edip karıştırın .En son pekmezi dökün. 

0. Gerekli Malzemeler

1 adet tatlı sarı elma 

100 gram balkabağı 

1 çay bardağı yoğurt 

1 çay bardağı su 

1 veya 2 çay kaşığı pekmez (İsteğe bağlı)

0.