Bulgaristan ABD'den F-16 mı alıyor?

HABER MASASI
Abone Ol

Uçak filolarını yenilemeye karar veren Bulgaristan, ABD ile önemli bir anlaşmaya imza atıyor. Bulgaristan F-16 alımı için ABD’ye 1,2 milyar dolarlık ödemeyi onayladı.

Bulgaristan'da hükümet, ABD ile yapılan ticari görüşmeler kapsamında 1,2 milyar dolara 8 adet F-16 Block 70 tipi savaş uçağının alımı için onay verdi.

Bakanlar kurulunun ardından yapılan açıklamada, ülkenin savaş uçakların yenilenmesi için ABD ile yapılan görüşmelerin başarıyla sonuçlandığı duyuruldu.

Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov

Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, onaylanan bütçe çerçevesinde 6 tek pilotlu ve 2 çift pilotlu uçağın alınması için ABD ile anlaşmanın imzalanacağını bildirdi. Zapranov’a göre uçakların satın alınması, cephanelik stoklarının sağlanması, güdümlü roketlerin alınması ve güdüm ile yönetim sistemlerin donatımı için anlaşma kapsamında 4 ayrı protokol imzalanacak.

Bulgaristan, 8 tane F-16 alarak uçak filosunu yenileyecek.

  • Savunma Bakanı, ABD ile yapılan pazarlıkların sayesinde filonun toplam fiyatının 1,4 milyar dolardan 1,2 milyar dolara indirildiğini söyledi. Karakaçanov, ABD hükümetinden uçakların konuşlandırılacağı Graf İgnatievo Hava Üssü'ne 60 milyon dolar bedelinde lojistik yatırımı beklendiğini de kaydetti.

Graf İgnatievo Hava Üssü'nün kuşbakışı görünümü -AA

Ne olmuştu?

Parlamentonun Savunma Komisyonuna gelen hükümet kararının, milletvekillerinden onay alması bekleniyor. Bulgaristan Parlamentosu 6 ay önce ABD ile görüşmelere başlanması için hükümete onay vermişti.

Hava Kuvvetlerinin eski komutanı olan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ise Amerikan F-16’larının alınmasına karşı çıkıp, ülkenin sınırlı donanımı olan eski teknoloji için aşırı masraflı bir girişimde bulunduğunu bildirmişti.

F16 gösteri uçuşu Samsun semalarında
Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi ekibi SoloTürk, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 100'üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında F-16'larla Samsun semalarınının tozunu attırdı.

F-16'larımızı füze tehditlerine karşı Kendini Koruyan Sistem
F-16 uçaklarımızın füze tehditlerine karşı korunması amacıyla ASELSAN tarafından geliştirilen SPEWS-II Elektronik Harp (EH) Kendini Koruma Sistemi'ne yönelik testler başarıyla tamamlandı ve sistemler F-16'larımız üzerinde kullanılmaya başlandı. İleri teknoloji ürünü sistem şu ana kadar 21 uçağa monte edildi.

SPEWS-II sistemi radar ikaz ve RF karıştırıcı alt sistemlerinden oluşmaktadır. Pilota gece görüş uyumlu arayüz imkanı sunan sistem, F-16 uçağı ile tam bir entegrasyona sahip olup, uçakta bulunan karşı tedbir atım sistemini de kontrol etmektedir. Sistem kullanıcısına, esnek bir görev veri dosyası programlama alt yapısı, cihaz içi test (CİT) uçuş hattında programlama gibi olanaklar sunmaktadır.