Çanakkale Destanı ile ilgili az bilinen 8 gerçek

HABER MERKEZİ
Abone Ol

Tüm dünyayı etkileyen, Çanakkale cephesinde kahramanca verilen direniş ile ilgili az bilinen gerçekleri sizler için derledik.

İngiltere ve Fransa öncülüğündeki İtilaf Devletleri; Osmanlı Devleti'nin başkenti konumundaki İstanbul'u alarak boğazların kontrolünü tamamen ele geçirmek ve Rusya'yla güvenli bir yol açmak için geldikleri Çanakkale'de, belki de tarihlerinin en büyük hezimetlerinden birini yaşadılar.

18 Mart günü Çanakkale boğazını geçmek için bir kez daha harekete geçen itilaf devletleri donanmasına yönelik saat 11.15'te ilk atışlarla büyük bir taarruz başlatıldı. Önemli gemilerin ilk taarruzda yara almasının ardından savrulan İngiliz ve Fransız donanması, güneye yöneldi. Erenköy mevkiine gelen gemiler, bu kez de Nusrat Mayın Gemisi'nin döşediği 26 adet mayınla karşı karşıya kaldı. Mayınlara çarpan gemilerin batması ve yan yatmasıyla tarihin akışı değişti.

Çanakkale'de 18 Mart 1915'te olağanüstülüklerin de yaşandığı savaşta Osmanlı Devleti kesin zafer elde etti. Bu zafer, tarihe "Çanakkale Deniz Zaferi" olarak geçti ve Çanakkale'nin geçilmezliği tüm dünyaya ispat edildi.

İşte Dünya tarihini değiştiren, bu toprakların en anlamlı direnişlerden olan Çanakkale'ye dair az bilinen gerçekler...

1. İngilizler daha savaş ilan edilmeden Seddülbahir'i bombaladılar ve burada 86 şehit verdik.
2. İngiliz egosu Çanakkale'nin sularında kayboldu.

İngiliz egosu, savaşı kazanacağından o kadar emindi ki, İstanbul'da kullanmak üzere paralarını basarak yanlarında getirmişlerdir. Ancak karşılarındakinin Türk olduğunu unutmuş olmalılar ki, -hatırlaması çok geç olmamış- üzerindeki “120 Gümüş Kuruş” yazan banknotlar kendileri gibi Çanakkale'yi geçememiştir.

3. Çanakkale'deki direnişin etkisi tüm dünyaya yayıldı.
Ayrıca Çanakkale'deki direniş, I. Dünya Savaşı'nın iki yıl daha uzamasına, bazı ülkelerin sınırlarının değişmesine ve sömürge altındaki ülkelerdeki ulusçuluk fikrinin yayılmasına sebep olmuştur.
4. İngiltere ve Fransa, Çanakkale'yi geçemediği için müttefiki Çarlık Rusya'ya yardım edememiş ve Rusya'da koskoca bir rejim son buldu.
Çanakkale Zaferi'yle İngiltere ve Fransa'nın Çarlık Rusyası'na göndermeyi planladığı yardımlar boğazı geçememiş ve ülkede yaşanan Bolşevik İhtilali ile beraber çarlık dönemi sona ermiştir.
5. Dönemin üniversitesi olarak bilinen Darü'l Fünun'un tüm son sınıf öğrencileri şehit olduğu için o sene hiç mezun vermedi.
6. Çanakkale Cephesi'nde resmi kayıtlara göre Galatasaray'ın 23, Fenerbahçe'nin 5 ve Beşiktaş'ın da 2 futbolcusu şehit oldu.
7. Havada iki merminin çarpışma ihtimalinin 600 milyonda bir ihtimalde olmasına rağmen, savaş alanında havada çarpışan yüzlerce mermi bulundu.
8. 1 metrekareye 6000 merminin düştüğü Çanakkale, dünya savaşları tarihinin en yüksek oranına sahiptir.