Çin'den önemli hamle: Sürücüsüz otomobiller akıcı trafikte test edilecek

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Çin, sürücüsüz otomobil konusunda yeni adımlar atmaya devam ediyor. Yeni alınan kararla birlikte gerekli izinleri tamamlayan şirketler, ülke genelinde bazı bölgelerde akıcı trafikte sürücüsüz otomobilleri test etme imkanına sahip oluyor.

Tesla, Mercedes ve Volkswagen gibi otomobil üreticilerinin yanı sıra teknolojişirketleri de sürücüsüz otomobiller konusunda önemli yatırımlar yapıyor. Hatta bu kapsamda son olarak Apple'ın yapay zeka bölümünün başındaki isim Ruslan Salakhutdinov, geçen hafta yaptığı açıklamayla sürücüsüz otomobil konusunda LIDAR adı verilen özel sensörleri kullandıklarını bildirmişti. Hava koşullarından bağımsız olarak verileri sağlıklı şekilde toplayan bu sistem, önümüzdeki dönemlerde araçların daha da akıllanmasını sağlayacak gibi görünüyor.

Sürücüsüz araçlara yerleştirilen özel sensörler sayesinde toplanan veriler işlenerek önümüzdeki süreçler için önemli bilgiler kaydediliyor.

Sürücüsüz otomobiller Çin'de akıcı trafikte test edilmeye başlanıyor

Sürücüsüz otomobillerin yapay zeka desteğiyle verileri işleyebilmesi için öncelikle ham veriye ihtiyaç duyuluyor. Henüz birçok şehirde sürücüsüz otomobillerin trafikte serbestçe dolaşmasına izin verilmiyor. Ancak Çin bu hususta önemli bir adım atarak karayollarını sürücüsüz otomobil testleri için hazır hale getiriyor. Daha açık ifade edecek olursak; sürücüsüz otomobillerle alakalı izinleri alan tüm şirketler otonomaraçları doğrudan şehir trafiğinde test etme imkanı yakalıyor.

Sürekli gelişen sürücüsüz otomobiller önümüzdeki yıllarda en konforunu sunabilecek.

Elbette bunun için de bazı prosedürler geliştirilmiş durumda. Yani tamamen akıcı trafikte ya da istenilen her yerde testlerin gerçekleştirilme durumu söz konusu değil. Yalnızca belirlenen bölgelerde otonom araçların trafikte veri toplaması sağlanıyor. Zorunluluklardan biri ise araç içinde mutlaka bir kişinin hazır kıta bekliyor oluşu. Yani olası bir kazaanında otomobile müdahale edecek bir kişinin araç içinde yer alması gerekiyor. Çin'in ardından diğer bazı ülkelerde de benzer izinlerin verileceği tahmin ediliyor.