Çin'e ait gemiler Japon ulusal kara sularını ihlal etti

HABER MASASI
Abone Ol

Çin'e ait sahil güvenlik gemiler Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı Senkaku Adaları'nın etrafında Japonya kara sularına girdi.

Mülkiyeti Japonya'da olan ve Çin'in hak iddia ettiği adaların Japonlar tarafından bu yıl içinde 9. kez ihlal edildiği duyuruldu.

Okinawa eyaletinin Naha ilçesindeki 11. Bölge Sahil Güvenlik Karargahı'na göre, Çin'e ait 2 sahil güvenlik gemisi Japon ulusal kara sularını ihlal etti.

Senkaku yakınlarındaki bitişik bölgede gezinen Çin gemileri, bir süre sonra ulusal kara sularının kapsadığı bölgeye girerek Japon balıkçı gemilerine yaklaştı.

Çin gemilerine bölgeyi terk etmeleri uyarısında bulunan Japon Sahil Güvenlik unsurlarının, balıkçı gemilerinin emniyetini sağladığı bildirildi.

Devlet Televizyonu NHK'ye göre son ihlal, Senkaku etrafında Çin'e ait unsurların bu yıl içinde 9. kez Japon kara sularını ihlali olarak kayda geçti.

Japonya kime saldıracak?
Japonya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük askeri yığınağı açıkladı. 320 milyar dolarlık bir savunma bütçesiyle, ABD ve Çin'den sonra dünyanın en büyük üçüncü askeri harcamasını yapacak. Japonya, Çin tehdidine karşı koymak için savaş sonrası barışçıl savunma stratejisini rafa kaldırdı. Savaştan 70 yıl sonra güvenlik politikasını alt üst edecek bir karar aldı. Japonya için bu bir tarihi dönüm noktasıdır. Başbakan Fumio Kishida, savunma bütçesinde maliyetli artış istiyor ancak toplumu ikna etmede zorluklarla karşılaşıyor. İkinci dünya savaşından sonra, ağır darbe alan Japonya, barış yanlısı duruşundan en keskin şekilde ayrılarak tarihi bir yığınak toplamaya girişti. Ancak çok önemli bir soru henüz çözülmedi: Japonya'nın askeri yığınağının parasını kim ödeyecek? GZT Avrasya Editörü Nazgül Kenzhetay 10-10'un yeni bölümünde Japonya'nın bu kararını ve bölgeye etkisini anlattı.

Tartışmalı adalar

Doğu Çin Denizi'nde, Japonya'nın 'Senkaku', Çin'in de 'Diaoyü' olarak adlandırdığı takımadalar, 5 ada ve 3 kayalıktan oluşuyor.

Mülkiyeti Japonya'da olan, Çin'in ise hak iddia ettiği, üzerinde kimsenin yaşamadığı adacıklar, uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Japonya'nın fırlattığı roket kalkışın ardından düştü
Japonya'nın H3 isimli roketi fırlatma girişimi başarısız oldu. Roket, kalkıştan kısa bir süre sonra düştü. Japonya, yaşanan sorunun araştırılacağını açıkladı.

📌H3, Japonya Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan bir arazi gözlem uydusunu taşıyordu.