Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlere seslendi: Gazze'nin sokaklarında yere düşen her can bizim canımızdan can koparıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenen Bosphorus Diplomasi Forumu’nun kapanış töreninde önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosphorus Diplomasi Forumu’nda Türkiye Yüzyılı vizyonunu gençlere emanet ettiğini ifade etti. Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndaki konuşmada Gazze, Filistin ve bölgesel barışa yönelik net mesajlar vererek uluslararası adalet ve yaptırım önerilerini yineledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gerçekleştirilen Bosphorus Diplomasi Forumu'na katıldı.
Bosphorus Diplomasi Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizin güçlü yarınları için fedakârca çalışan, ortaya fikir ve eser koyan, geleceğin Türkiye'sini inşa etmenin gayretinde olan her bir gencimiz bizim için değerlidir, umudumuzu artıran bir istikbal yıldızıdır. Asra yön vermekle kalmayıp, kendi mührümüzü de vuracağımız Türkiye Yüzyılı, gençlerimizin çabası ve çalışmalarıyla vücut bulacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda 'Soğuk Savaş' temasıyla düzenlenen 'Bosphorus Diplomasi Forumu'na katıldı. 3 gündür devam eden forumda 10 şehir, 13 ülke ve 55 okuldan diplomasiye ilgi duyan lise öğrencileri, farklı dillerde gerçekleşen komite çalışmalarıyla bir araya geldi. Forum yarın sona erecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan forumda açıklamalarda bulundu.
"Yıllarca 'Yaslı Ada' olarak hafızalara kazınmış bu adanın, yeni kimliğiyle görmekten bahtiyarım"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sözlerimin hemen başında, 27 Mayıs darbesi sonrası burada istiskale, işkenceye maruz kalan şehitlerimiz, Başbakan Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Hazine ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı rahmetle yad ediyorum. Rabbim ruhlarını şad, mekanlarını inşallah cennet eylesin. Yıllarca 'Yaslı Ada' olarak milletimizin hafızasına kazınmış bu adanın, yeni kimliğiyle bu tür toplantılara ev sahipliği yaptığını görmekten bahtiyarım. Muhtevası ve formatıyla öne çıkan Boğaziçi Diplomasi Forumu'nu bu yıl da başarıyla tertipleyen Genç Diplomasi Derneğimizin tüm üyelerine ve programda emeği geçen her bir kardeşime tebriklerimi iletiyorum. Gerek panel ve konferanslarla gerekse atölye ve okuma programlarıyla gençlerimizin ufkunu açan, bugünün liderlerini yarının mimarlarıyla buluşturan derneğimize gönülden teşekkür ediyorum" dedi.
"Tarihin Işığında Diplomasi"
Erdoğan, "Kongre kapsamında üç gün boyunca düzenlenen etkinliklerin, uluslararası ilişkiler ve diplomasiye gönül veren gençlerimiz başta olmak üzere hepimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. 'Tarihin Işığında Diplomasi' başlığıyla icra edilen bu önemli forumda temsil, müzakere, çözüm üretme becerilerini geliştiren genç arkadaşlarımızı ayrıca kutluyorum. Sahip oldukları birikimi büyük bir titizlikle gençlerimize aktaran kıymetli katılımcılara da ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Şunu buradaki genç kardeşlerimizle paylaşmakta fayda görüyorum. Sizler gibi üniversite çağındaki gençlerimizin yalnızca bilgi değil derinlik, uzmanlık, deneyim ve heves gerektiren bu alandaki gayretleri, ülkemizin geleceği adına son derece önemlidir. Ülkemizin güçlü yarınları için fedakarca çalışan, ortaya fikir ve eser koyan, geleceğin Türkiye'sini inşa etmenin gayretinde olan her bir gencimiz bizim için değerlidir, umudumuzu artıran bir istikbal yıldızıdır" ifadelerini kullandı.
"Türkiye Yüzyılı, gençlerimizin çabası ve çalışmalarıyla vücut bulacaktır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asra yön vermekle kalmayıp, kendi mührümüzü de vuracağımız Türkiye Yüzyılı, gençlerimizin çabası ve çalışmalarıyla vücut bulacaktır. İlerleyen yıllarda her birinizin siyaset, akademi, bürokrasi, medya, sivil toplum ve diplomaside üstleneceğiniz vazifelerle ülkemizin, milletimizin ve özellikle de Türk dış politikasının çok daha önem kazandığı bir yapıya kavuşacağına inanıyorum. Hepinize şimdiden başarılar diliyor, Rabbim yolunuzu da bahtınızı da açık etsin diyorum" dedi.
Forumun kapanış töreninde kürsüye çıkan Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar:
"Saygıdeğer katılımcılar hepinizi hürmetle muhabbetle selamlıyorum. Bosphorus Diplomasi Forumu'nun kapanış töreninde sizlerle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Küresel barış ve güvenlik yerini bitmek bilmeyen savaş ve istikrarsızlık girdabına bırakmıştır.
Asra yön vermekle kalmayıp mührümüzü de vuracağımız Türkiye Yüzyılı gençlerimizin çalışmalarıyla vücut bulacaktır.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra galipler eliyle kurulan düzen işlevliğiyle birlikte itibarını da yitirmiştir.
BMGK gibi mekanizmaların gayesi insani felaketlerin önüne geçmekti. Gelinen noktada çözümün anahtarı olması gereken yapılar sorunun parçası haline dönüşmüştür.
Herkes kayıtsız kalsa dahi biz coğrafyamızdaki acılara, zulümlere, sonu gelemeyen çatışmalara duyarsız kalamayız.
Gazze'nin, Yemen'in, Suriye, Sudan, Somali'nin sokaklarında yere düşen her can bizim canımızdan can koparıyor.
Bizim tek amacımız vardır. O da bölgede barışın, huzurun, istikrarın güçlü bir şekilde sağlanmasıdır. Türkiye olarak buna giden yolu açmanın derdindeyiz.
Türkiye hiçbir kompleksi olmadan tarihine, büyüklüğüne yakışır şekilde barış, istikrar, huzur ve adalet için çalışan her kesimle görüşebilen bir aktördür.
Savaş baronları ateşe benzin dökerken biz adil bir barış için çalıştık. Şimdi de Filistin'de, Gazze'de bunu yapıyoruz.
Gazze'de açlık, bir kitle imha silahı olarak pervasızca kullanılıyor.
Dün soykırım şebekesinin başı, BM Genel Kurulu'nda yalanları ve tehditlerini dinleyecek kimse bulamadı ve boş koltuklara konuştu.
Netenyahu Birleşmiş Milletler genel kurulunda boş salona hitap etmek zorunda kaldı. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.
Gazze'deki meseleyi Hamas parantezine indirgeyenler kazın ayağının hiç de öyle olmadığının yavaş yavaş farkına varıyor.
İsrail'in devlet terörüne maruz kalan Sumud Filosu'nun umut yolcularına selamlarımızı yolluyoruz. Cenabı Allah yollarını açık etsin onları esirgesin diyoruz.
Filistin'in tanınması geç de olsa önemli bir adımdır.
Ama şu soruyu sormadan edemiyoruz. 65 bin masum ölmeden de Filistin'e sahip çıkılamaz mıydı?
Filistinli kardeşlerimize yapılan yanlıştan nereden dönülürse biz bunu sadece takdirle karşılarız.
İsrail durdurulmadan Filistin Devleti için konulan irade eksik kalacaktır.Netanyahu, kabinesi ve soykırım kadrosu derhal yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır.
Başta Netenyahu kabinesi ve soykırım kadrosu derhal yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır.
Ekonomik olarak İsrail hükümetine Gazze’deki yıkımın faturası ödetilmeli.
İsrail'in devlet terörüne maruz kalan Sumud Filosu'nun umut yolcularına selamlarımızı yolluyoruz. Cenabı Allah yollarını açık etsin onları esirgesin diyoruz.
Gazze'deki meseleyi Hamas parantezine indirgeyenler kazın ayağının hiç de öyle olmadığının yavaş yavaş farkına varıyor.
Türkiye hiçbir kompleksi olmadan tarihine, büyüklüğüne yakışır şekilde barış, istikrar, huzur ve adalet için çalışan her kesimle görüşebilen bir aktördür.
Uluslararası spor turnuvalarından men dahil, İsrail'e caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır. İspanya'nın aldığı kadar bir kenara konulamaz.
Şu anda Futbol Federasyonu Başkanımız da bu konuyla ilgili duruşunu ortaya koydu. Biz de bunun değerlendirmesini mutlaka yapacağız."