Dehşet verici sonuçlar: 10000 yıl önce insanlar birbirlerini kesip yiyorlardı

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

İspanya’nın güneyindeki bir mağarada bulunan 10,000 yıllık insan kemikleri ve kafatasları, bu insanların diğerleri tarafından kesildiği ve yendiğine dair izler taşıyor.

Arkeologlar, bu bölgede 10,000 yıl önceye ait ilk defa yamyamlık kanıtları buldu. Bununla birlikte bu yamyamlık uygulamalarının, o sırada insan topluluklarının maruz kaldıkları periyodik gıda kıtlığının bir sonucu mu yoksa sadece belirli ritüellerin bir parçası mı olduğu belli değil.

İspanya'nın Valencia şehri yakınlarında yer alan Santa Maira antik Mağaraları'nda kazı yapan arkeologlar, mağaranın derinliklerinde 30 farklı kemik parçası ve 3 adet kafatası buldular. Mağarada ayrıca aynı izleri taşıyan hayvan kemikleri de mevcuttu. Karbon tarihleme yöntemi ile, Mezolitik döneme ait kemiklerin 10,000 yıl ila 9,000 yıl öncesinde en az iki farklı olaya tarihlendiği ortaya çıktı. Bu dönem, yoğun avcılıktan, besin üretiminin başlangıç aşamalarına geçiş zamanına denk geliyordu. Bu dönemde büyük kültürel değişimler yaşandı ve bu değişimler arkeologlar tarafından hala çok iyi anlaşılamadı. Bölgedeki insanların yamyamlık yaptığına dair bulgular ise araştırılacak başka bir konu daha ortaya çıkardı.



YAMYAMLIK OLDUĞU KESİN OLARAK SÖYLENEBİLİR
Antropolojik Arkeoloji Dergisi'nde yayımlanan çalışmada, araştırmacılar kemiklerdeki garip diş, taş ve ateş izlerini nasıl kaydettiklerini ve onları karakterize ettiklerini açıkladı. Yapılan analizler, mağaradaki yamyamlık aktivitesine dair hiçbir şüphe bırakmıyor: Kemikler üzerindeki bu kesikler için en muhtemel açıklama yamyamlık.





Kemik kalıntılarının, bir çocuk ve iki yetişkin olmak üzere en az üç farklı bireye ait olduğu düşünülüyor. Yetişkinlerden biri, diğerine göre daha iri gözüküyordu. Kemiklere yapılan incelemelerde, hiçbir şiddet izine rastlanmadı. Dolayısıyla bu bireylerin diğerleri tarafından yendiği zaman zaten ölmüş oldukları düşünülüyor. Arkeologlar çocuk bireyin kafatasında hiçbir yamyamlık izine rastlanmadığını da belirtiyor.



Muhtemel bir açıklama, bu uygulamanın dönem dönem yapıldığı, yani insanların yiyecek bulmakta zorluk çektiği bazı zamanlarda uygulandığı yönünde. Ancak araştırmacılar aynı zamanda, yamyamlığın, şiddetli çatışmalar ya da cenaze törenlerinde ortaya çıkan, kabul görmüş bir sosyal ve kültürel uygulama olabileceğine inanıyorlar.