Dinozorlar hakkında bildiğimiz her şey yalanmış: Yeni bir antik canavar keşfedildi

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Bilim insanlarının İskoçya'da bulduğu kedi boyundaki ilginç yaratıklar dinozorlar hakkında bilinen gerçekleri alt üst edecek cinsten.

Birkaç yüzyıl içinde dinozor soy ağacının radikal bir şekilde bozulmaya uğraması bilim insanlarını tarih öncesi yaşayan canlılar için araştırmaya itti. Akademik dünyada tartışmalara yol açan yeni analiz, dinozorların sınıflandırıldığı 2 temel grup hakkında yeniden araştırılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Eğer hipotezlerin doğruluğu ispatlanırsa aile ağacının yeniden gözden geçirilmesi gerekecek. Çünkü hipoteze göre; ilk dinozor fosilleri Güney Amerika ve Tanzanya'dan gelip, daha sonra güney yarım kürede bulunan Gondwana isimli antik kıtada 237 milyon yıl önce ortaya çıkıyor.



BİLİM İNSANLARI İKİYE AYRILDI

Bununla birlikte son analize baktığımızda olursak Saltopus adlı İskoç örneği, 'fosil kayıtlarındaki dinozora en yakın şey' olarak tanımlanıyor. Cambridge Üniversitesi'ndeki üç yıllık projeye öncülük eden lisans üstü öğrencisi Matt Baron, dinozorların kökenini kesin tespit edemeyecek olsa da, bulguları konusunda emin ve dinozorların İskoçya kökenli olabileceğini iddia ediyor. Araştırmacı, "Bu, açık bir şekilde Güney Amerikalı araştırmacılar tarafından düşmanlıkla karşılanacak" eklemesini yaptı.

Ancak bu araştırma sonuçları ve yorumlar Sao Paulo Üniversitesi'nde görev yapan dünyaca ünlü paleontolog Max Langer'in tepkisiyle karşılaştı. Max Langer yaptığı açıklamada; "Saltopus bilim açısından doğru yerde, ancak dinozor türü öncüsü olmak için daha iyi adaylar var" ifadelerini kullandı.

Elde edilen bulgular, Stegosaurus ve Triceratops gibi dinozorların geleneksel olarak tank benzeri zırhlı canavarlar olarak tasvir edilebileceği tezini destekliyor.