Dubai 'uçan itfaiye erleriyle' yangına anında müdahale edecek

FERHAT AYDIN
Abone Ol

Son yıllarda yaptığı teknolojik gelişmelerle adını duyuran Dubai, çıkan yangınlarda suyla bağlantılı olan yerlere karadan trafiğe takılarak gitmek yerine su üzerinden ulaşacak.

Son yıllardaki teknoloji atağıyla yatırımlarla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran ''Dubai'', suç algılama algoritmaları ve sırt roketlerine (jetpack) verdiği destekle de biliniyor.




0. Yunus Projesi
Yeni bir sırt roketi uygulaması geçtiğimiz Salı günü ''Dubai Medya Ofisi'' tarafından tanıtıldı. Ancak tanıtımı yapılan bu proje sıradan bir tanıtım değildi. Tanıtıma gelenler burada sırt roketli itfaiye erlerinin deniz kenarında çıkan yangınları denizden söndürmesini ilgiyle takip etti. Dolphin (Yunus) olarak adlandırılan proje, güçlü bir jetski motoruyla suyu aşağı iterek havalanan Zapata Flyboard'un pratik bir uygulamaya konulmuş hali.

Trafiğin elverişli olmadığı ve suyla bağlantısı olan noktalarda çıkan yangınlara kolayca müdahale etmeyi amaçlayan Yunus projesi, geleneksel itfaiye araçlarına da çok fazla ihtiyaç bırakmayacak gibi. Bir su roketi ile havalanan itfaiye eri, yangının bulunduğu noktaya doğru su püskürterek, sınırsız su kaynağı sayesinde yangını söndürebiliyor.
0.