Dünden bugüne: Tiyatroyu sahneden evlerinize taşıyan programlar

HABER MASASI
Abone Ol

Sinemanın tiyatrodan daha fazla rağbet gördüğü gerçeği halen daha hafızalarımızda bir yerde yer alırken belki de bu algıyı kırmak için tiyatroyu evlerimize taşıyan birçok yapım ekranlardaki yerini alıyor.

Tiyatro sanatı var olduğu günden bu yana seyirciye anlatmak istediği hikayeyi tüm canlılığıyla aktarır. Televizyon'un gelişmesiyle birlikte sinemanın evlerimize yansıması kadar tiyatro'da ekranlardaki yerini almaya başladı. Devekuşu Kabare ve Cibali Karakolu ile başlayan bu yayınlar özgün projeler ile devam etti. '90'lı yıllar ile birlikte başlayan bu yayınlar tiyatroya olan algının değişmeye başlamasıyla daha da arttı kuşkusuz. İşte dünden bugüne ekranlarda yer alan tiyatro programları...
10. Eğlendirme Dairesi (2015)
Güldür Güldür'e alternatif olarak aynı yapım şirketinden çıkmış fakat istenilen reytingi alamamıştı. Oyuncu kadrosunda Bkm Mutfak ekibinden isimleri barındırmaktaydı.
9. 3G Show (2016)
Eğlendirme Dairesinin devamı niteliğinde olan program yine istenileni verememiş ve erken final yapmıştır.
8. 5'er Beşer (2011)
wikipedia
Aziz Güngör Esen'in yazdığı Beşeriyete Giriş adlı eserin içeriğinin kitabın reklamı için Aziz Hoca'nın öğrencileri Bengisu, Sinem, Hakkı ve İsmail ile canlandırma ile anlatıldığı komedi-reality-tiyatro programıdır. Güldür Güldür'e doğru yol alan sürecin başlangıç programıdır.
7. Güldür Güldür (2013)
5'er Beşer ile başlayan süreç, farklı ad ve oyuncular ile devam etmiş ve Güldür Güldür adını almıştır. Bugünkü kadronun temellerinin atıldığı program sadece 13 bölüm sürmüştür. Kadro içerisinde "Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz" dizisiyle yıldızı parlayan Ozan Akbaba'da bulunuyordu. Evet! İlyas Çakırbeyli...
6. Buyur Burdan bak (2015)
2 farklı format ve kanalda yayınlanan doğaçlama tiyatro programıdır. Güldür Güldür ile eş değerde olamasa da, bir ilgi ve seyirci kitlesi oluşturabilmiştir. Programın sunucusu Güldür Güldür Show oyuncularından Doğa Rutkay'dır, 2. sezon ile birlikte bu görevi Ceyda Düvenci devralmıştır.
5. İnsanlar Alemi (2012)
5'er Beşer ile aynı senaryo'ya sahip olan program değişen 2 oyuncusu ile birlikte devam etmiştir.
4. Çok Güzel Hareketler Bunlar (2007)
wikipedia
Oyuncular konularını tamamen kendi yazdıkları skeçleri oynamaya başlar, her oyunun sonunda programın sunuculuğunu da yapan Yılmaz Erdoğan seyircilerin arasından çıkar ve oyuncuların performanslarının değerlendirilmesini ister. Seyirciler değerlendirirken ÇGH (Çok Güzel Hareket), GH (Güzel Hareket) gibi değerlendirmeler kullanırlar. En yüksek not ÇÇGH(Çok çok Güzel Hareket), en düşük not Yaniidir. ÇÇGH ilk kez 6. bölümde Emanet Bomba adlı skeçte verilmiştir. Programın akışı skeçlerin birbirini sırayla takip etmesi şeklinde sağlanır.Hıyarlı Baba ve Havuçlu Anne gibi kurgusal karakterler büyük beğeni toplamıştır.
3. Mahşeri Cümbüş (2007)
Doğaçlamayı ekranlara taşıyan ilk program olması yönünden öncüdür. Osmantan Erkıl'ın sunucusu olduğu programın oyuncuları kendi sahnelerinde bu sanatı halen daha sürdürüyor.
2. Güldür Güldür Show (2013 - ...)
Proje ilk olarak Atv'de 5'er Beşer ismi ile 4 ay yayınlanıp final yapmıştır. 2012 yazında ise konsept ekranlara Star TV'de İnsanlar Alemi ismiyle geri dönmüştür. Orta karar bir reyting elde edip sezon finali yapmıştır. Proje 2013'te bir kez daha isim ve kanal değiştirip FOX Tv'de Güldür Güldür ismiyle ekranlara dönmüştür. Reytingleri ise günden güne artmıştır. 24 Eylül 2013'te bu kez de Show TV'ye transfer olmuştur. İlk zamanlarda iyi reytingler alamasa da, sonralarda toparlanmış ve reytingleri artmıştır. 25 Şubat 2014'te programın adı bu sefer Güldür Güldür Show olarak değiştirilmiştir. 10 Temmuz 2014'te ilk sezon finalini yapmıştır. 2. sezon finali 19 Haziran 2015'te yapılmıştır.
1. Bir Demet Tiyatro (1995)
wikipedia
İlk kez 1995 yılbaşı gecesi "MTV-Meclis TV" adıyla yayınlanan ve büyük beğeni kazanan oyun, "Bir Demet Tiyatro" adlı müdavimlik yaratan dizinin 2002 yılına kadar süren keyifli ve hızlı yolculuğunu başlatmış oldu. Her yaştan ve kesimden milyonlarca insanı ekran başına toplayan "Bir Demet Tiyatro", Çıtır Ailesi ve çevresindekilerin başından geçen hayata dair komik olayları konu aldığı bölümleriyle 7 yıl boyunca ekranlarda kalmayı başardı. Dizide kömürcü Feriştah karakteri'nin, Yılmaz Erdoğan'ın lisede okurken oturduğu mahalle olan Aydınlıkevler'de bir kömürcüden esinlenerek yer aldığı bilinmektedir.