Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Michael Dell'in azim dolu başarı hikayesi

FERHAT AYDIN
Abone Ol

İlk olarak bir hesap makinesinin içini açıp inceledikten sonra bir şeyler geliştirme fikrine sahip olan Michael Dell, şimdilerde dünyanın en büyük bilgisayar markalarından Dell Teknoloji'de Başkan ve CEO'luk yapıyor.

İlk olarak bir hesap makinesi inceledi

Michael Dell, 23 Şubat 1965'te fsayaTeksas eyaletinin Houston şehrinde dünyaya geldi. Küçüklüğü hakkında çok fazla bilgi bulunmayan girişimci liderin daha ufak yaşlarda iş hayatına meraklı olduğu biliniyor. İlkokulu doğduğu yerde Teksas, Houston’da okuyan Dell, ilk olarak kendine bir hesap makinesi aldı ve işe onu inceleyerek başlamış oldu.

Teksas'ta dünyaya gelen Dell, aradan yıllar geçmiş olsa da yaşamını burada sürdürmektedir.

İlk başlarda en değerli madenlere yatırım yaparak kazandı

Sanal paraların günümüzün en değerli para birimleri olduğunu ve çok hızlı düşünüp cesurca hareket edenlerin buna yatırım yaparak kazandığını duyuyorsunuzdur. Michael Dell de daha ilk iş deneyimlerinden kazandıklarıyla zamanın en fazla değerlenen madenlerine az bir yatırım yaptı ve hızlıca para kazanmasını bildi. O zamanlardan uzun vadede küçük küçük kazanmak istemeyen ve hızlıca çok fazla kazanmanın yollarını arayan bir kişi olduğunu belli etmiş oldu.

İlk olarak bir Apple II aldı ve parçalarına ayırarak inceledi

Dell’in ilk ciddi anlamda aldığı teknolojik ürünü Apple II marka bir bilgisayardı. Hesap makinesini almakla kalmayan ve onu da inceleyerek bir şeyler bulmaya çalışan Dell, aynısını bilgisayar için de yaptı. Bilgisayarı parçalarına ayırarak inceleyen Dell’in daha o günlerden büyük bir bilgisayar şirketinin başında başarılı işlere imza atacağı belliydi.

Dell Computer'in üretim kısmından oldukça farklı bir fotoğraf.

Lise yıllarında bir gazete aboneliği sistemine dahil olarak abonelik satan Dell, bu sistemin insanlar tarafından çok beğenildiğini ve bu sayede binlerce kişiye ulaşılabileceğini fark etti. Hızlıca abonelik sisteminin olduğu sistemleri araştıran Dell, bu alanlarda satış yaparak ciddi paralar kazandı.

Yurt odasında boş durmadı, ilk senesinden 19 bilgisayar sattı

Üniversite’yi Teksas Üniversitesi’nde okuyan Dell, yurt odasında kalırken boş vakitlerini çevreden bulduğu parçalarla kendine bir bilgisayar kullanmak için harcadı. Apple II’yi ayrıntılı bir şekilde inceledikten sonra kafasına yerleştirdiği bir bilgisayar geliştirme düşüncesi yurt odasında kendine can bulmuştu.

Fikrini yurt odasında yok olmaya bırakmayan Dell, kişisel bilgisayar ihalelerine girmek için Teksas’dan ihalelere giriş lisansı aldı.

Fikrini yurt odasında yok olmaya bırakmayan Dell, kişisel bilgisayar ihalelerine girmek için Teksas’dan ihalelere giriş lisansı aldı. Bu alanda iyi işler çıkaracağını düşünen Dell, Ocak 1984’de 1000 dolar sermayesi olan ilk şirketini kurdu; Dell Computer Corporation. Michael Dell, şirketinin ilk zamanlarından bahsederken ''birkaç üretim elemanından oluşan bir şirket'' diye bahsediyor.

  • Teksas Üniversitesi’nin yurdunda ürettiği 19 bilgisayarı satışa çıkaran Dell, birinci sınıfın sonuna kadar 80 bin dolar hasılat yapmayı başarmıştır.

Eşiyle kurdukları vakıf beklenmedik şekilde büyüyerek küresel bir hâl aldı

1989’da Susan Lynn Lieberman ile evlenen Dell’in dört çocuğu bulunuyor. Şirketinin büyümesinde katkı sağlayan eşi Susan ile bir vakıf kuran Dell, bu sayede toplum yararına birçok faaliyet gerçekleştirdi.

Micheal ve eşi Susan, vakıfta konuşma yaparken.

1999’da kurulan Michael ve Susan Dell Vakfı, ilk zamanlarda sadece küçük bilgisayar merkezleri açarken şuan küresel çaptaki yardımları 1 milyar dolara yaklaştı.

Adını ilk 500 şirketin en genç CEO'su olarak duyurdu

Michael Dell ismi ilk olarak önemli anlamda ABD’de çıkan Fortune dergisinde duyuldu. Derginin 1992 yılında çıkan bir sayısında en büyük 500 şirket listelendi ve Dell burada en genç CEO unvanının sahibi oldu. Dell, şirketin kurulumunun üzerinden 12 yıl geçtikten sonra internet üzerinden aracısız satışlara başladı. İnternet üzerinden aracısız satışlar Dell’in çok hızlı bir çıkış yakalamasını sağladı. Öyle ki şirketin günlük cirosu 1 milyon dolara kadar yükseldi. İnternet satışlarına açılan ürünler sayesinde şirket sadece 5 yıl içinde dönemin en büyük bilgisayar üreticisi Compaq’ı geride bırakarak liderliğini ilan etti.

En zengin teknoloji liderleri arasında yer alıyor

Dell, 2012 yılına gelindiğinde ise 15,9 milyar dolarlık servetiyle Forbes’in milyarderler listesinde 41.sırada yerini aldı. Forbes’in en zengin teknoloji liderleri sıralamasında 23,6 milyar dolarlık servetiyle 10. sırada bulunan Michael Dell, Amerika’nın en zenginleri sıralamasında da ilk 10’a girmeyi başarıyor.

  • Görevi: Dell’in bilgisayar depolama devi EMC ile birleşmesinin ardından 2016’da kurulan Dell Technologies’in Başkan ve CEO’su. Yaş: 52
    Sektör: Teknoloji, Bilgisayar
    Vatandaşlık: ABD
    Medeni Hali: Evli
    Çocuk sayısı: 4
    Eğitim: The University of Texas at Austin (bitirmedi, terk etti)
    Serveti: 23,6 milyar dolar ( 11.10.2017). Servetinin büyük kısmı özel yatırım şirketi MSD Capital’de yatıyor. Ayrıca otellerde ve restoranlarda da hissesi var.

Michael Dell:
''Gelecekteki hatalarımı göremediğim için suçluyum, aslında suçlu değilim sadece iki kez aynı hatayı yapıyorum.''

31 yaşında internetle tanışarak e-ticaret devi Alibaba’yı kuran Jack Ma’nın takdir edilen başarı hikayesi
Teknoloji

8 saatliğine dünyanın en zengini olarak adını herkese duyuran adam: Jeff Bezos
Teknoloji