Edebiyat dünyasının en meşhur kalemlerinden yazarlık tavsiyeleri

HABER MASASI
Abone Ol

Hayran kaldığınız güzide bir yazarla bir yerlerde oturmak istediniz mi? Ona sorular sormak, tavsiyeler almak ya da dertleşmek nasıl olurdu? Eğer böyle bir isteğiniz varsa bu belki mümkün olmayabilir ama sizin için hazırladığımız dünyanın en meşhur yazarlarına ait tavsiyelere göz atıp, hayatınıza yeni bir bakış açısı katabilirsiniz.

Tavsiye deyip geçmeyin, tavsiyeler hayatınız için bir dönüm noktası olabilir. Paylaşacağımız dünyanın en önemli yazarlarına ait tavsiyeleri ise yazma yeteneğinizin gelişmesinde, iyi bir kurgu yapmanızda ya da yaratıcılığınızın güçlenmesinde faydalı olabilir. Unutmadan söyleyelim, yaratıcı yazarlığınızı geliştirmenin diğer mükemmel bir yolu da yaratıcı yazarlık alanında geleneksel ya da online bir yüksek lisans programı kullanmak.
0. Ernest Hemingway
20. Yüzyılda sade ve basit yazma taktiğiyle kurgu romancılığı dünyasını etkileyen Nobel ve Pulitzer ödüllü yazar, daha bir muhabirken şu tavsiyeyi veriyor: “ Kısa cümleler kullan ve ilk paragrafların hep kısa olsun”
0. Mark Twain
Amerikalı mizahçı, eleştirmen ve yazar Mark Twain, "Aşırı kelimelerin editör tarafından kaldırılacağını düşünerek, olduğu gibi bırakıyordum. Bu durum sizi işinizden edebilir. Ezcümle, kelimeleri çok dikkatli seçin"
0. Oscar Wilde
İğneli üslubuyla 19. Yüzyıla damgasını vuran İrlandalın yazarın tavsiyesi, “Öngörülmez olun ancak unutmayın ki tutarlılık yazarlığın son sığınağıdır."
0. Anton Çehov
"Bana ayın parladığını söyleme, ışığın bardak üzerindeki pırıltılarından bahset"
0. E. B. White
Çocuklar tarafından çok sevilen kitaplar yazan dergi ve roman yazarı, yazarlık konusunda “sadece yaz” diyor, "kendinde bir şeyler yazma cesareti gösteren herkese hayranım” diyerek yazmanın sınırlandırılamayacağına vurgu yapıyor.
0. Samuel Johnson
18.Yüzyıl en önemli şair, yazar ve söz bilimcisi Johnson, yazmak isteyenler için şu tavsiyeyi veriyor, “Yazılarınızı hep ilginç tutun. Yazarın iki gücü vardır: Bilindik şeyleri yeniden yapabilmesi ya da yeni şeyleri bilindik.”
0. Ray Bradbury
Fahrenheit 451 adlı distopik kitabıyla tanınan ünlü bilim kurgu yazarı, yazma konusunda su tavsiyeleri veriyor, “Eleştiri kabul etmelisiniz ve boş cümleler için indirim yapmalısınız ya da benim gibi ya ret olunmayı kabul etmeli ya da kabul edilmeyi reddetmelisiniz"
0. Toni Morrison
Afro-Amerikan edebiyatının önemli temsilcisi, Pulitzer ödüllü yazar; yazın hayatı ile ilgili, “Şuana kadar yaptığım her şeyi, dili kapatmak yerine sürekli geliştirmek için yaptım” diyor.
0. George Orwell
Asıl adı Eric Arthur Blair olan Orwell, 20. YY İngiliz edebiyatının önemli temsilcilerinden biri. Baskı, zulüm ve emparyalizme karsı sert çıkışlarıyla bilinen yazarın "Bin dokuz yüz seksen dört" adlı kitabı bu yönüyle ünlü oldu. Yazma konusunda ise Orwell, “Birinci ağızdan anlatım üçüncü ağızdan anlatıma göre; kısa cümleler uzun cümlelere göre daha etkilidir” diyor.
0. Scott Fitzgerald
Yazılarında kendi içerisinde zıt duyguları barındırabilen yazar, yazarlık için ise “Tüm ünlem harflerini atın. Ünlem harfleri kendi şakasına gülmek gibidir” diyor.